De voegovergangen blijken eerder versleten dan oorspronkelijk gedacht.
De voegovergangen blijken eerder versleten dan oorspronkelijk gedacht. Foto: Gemeente Tholen

Minder hard rijden op Tholensebrug door onverwachte slijtage van voegen

Door: Olaf Knook Algemeen

HALSTEREN/THOLEN - Een deel van de voegovergangen op de Tholensebrug (N286) is zo versleten dat het wegverkeer wat gas terug moet nemen op de brug. Dat blijkt uit een recente inspectie van Rijkswaterstaat. Vanaf 18 december wordt de snelheid op de brug voor onbepaalde tijd verlaagd van 80 naar 50 kilometer per uur.

De oversteekbrug tussen West-Brabant en Zeeland heeft twaalf voegovergangen die de hele breedte van de weg bedekken. De twee grootste voegen zijn vorig jaar vernieuwd. De overige voegen zouden pas in 2025 worden aangepakt. Echter, uit een nieuwe inspectie blijkt dat deze voegen nu al versleten zijn.

Met een snelheidsbeperking hoopt Rijkswaterstaat te voorkomen dat er stukjes van die voegen afbrokkelen of losschieten. Automobilisten kunnen op deze manier veilig gebruikmaken van de Tholensebrug.

Brug dicht voor enkele weken

De snelheid op de brug tussen Tholen en Halsteren wordt in beide richtingen verlaagd van 80 naar 50 kilometer per uur. Dit wordt aangegeven langs de weg met borden. De beperking gaat in vanaf maandag 18 december en duurt voor een onbepaalde periode totdat de voegovergangen worden vervangen.

Rijkswaterstaat controleert nu of ze de versleten voegen eerder kunnen vervangen vóór 2025. Dat is alleen nog niet zeker vanwege lange levertijden. Tijdens de vervanging van de voegen zal de brug een paar weken dicht moeten. Wanneer dat precies is, is nog niet duidelijk.

Toekomstige klusjes

In de komende jaren staan nog meer klusjes op de planning voor de Tholensebrug. In 2024 worden de klinknagels en de lampen vervangen, en in 2025 wordt de vangrail en het asfalt aangepakt.

Maar voor een échte make-over of flinke opknapbeurt van de brug moeten we wachten tot na 2028. Tot die tijd worden alleen losse onderhoudsklussen uitgevoerd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief