In Zeeland staan Olivia en Lucas op de eerste plaats.
In Zeeland staan Olivia en Lucas op de eerste plaats. Foto: Pexels

Dit waren in 2023 in Zeeland de populairste babynamen

Door: Olaf Knook Algemeen

ZEELAND - De Sociale Verzekeringsbank heeft vandaag het overzicht van de populairste kindernamen van 2023 bekend gemaakt. Julia en Noah zijn de populairste namen in Nederland. Maar in Zeeland ziet de top 10 er anders uit dan landelijk. In Zeeland staan Olivia en Lucas op de eerste plaats.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) presenteert vandaag de populairste kindernamen van 2023. Noah is, net als in 2022, de populairste jongensnaam en werd het afgelopen jaar 888 keer gegeven. Bij de meisjes is Julia, vorig jaar nog op nummer 2, de populairste naam. 681 meisjes hebben deze naam gekregen. De populairste genderneutrale naam van 2023 is Riley. Die naam werd aan 84 meisjes en 82 jongens werd gegeven.

De landelijk top 10 ziet er als volgt uit. Bij de meisjes staat Julia op één, gevolgd door Olivia, Mila, Emma, Sophie, Nora, Yara, Saar, Noor en Tess. Bij de jongens volgen na Noah de namen Luca, Lucas, Liam, Levi, Sem, Daan, Mees, Noud en James.

Zeeland

In Zeeland wijkt de top 10 af van de landelijke lijst. In Zeeland staat Lucas bij de jongens op één. De naam Johannes was de laatste twee jaar de populairste naam in Zeeland. Verder staan in de top 10 ook de namen Cornelis, Jan, Mats en Mees. Bij meisjes staat de naam Olivia op plaats 1. Verder staat in Zeeland ook de naam Elin en Cornelia in de top 10. (Zie de volledige top 10 van populairste namen in Zeeland onderaan dit artikel.)

Gerrit Bloothooft, naamkundige aan de Universiteit Utrecht, ziet dat een bepaalde groep ouders vaak een grote invloed heeft op de kindernamenlijsten: “Als we naar de broertjes en zusjes van Julia kijken dan komen we de topnamen Emma, Sophie, Olivia, Noah en Lucas veel tegen. Voor Noah zijn dat Julia, Mila, Yara, Liam, Luca, Levi, Sem. Er is een bepaalde groep ouders die al deze namen mooi vindt en eruit kiest, en dat heeft een grote invloed op de toplijstjes. Maar de voornamen in de top-10 worden aan slechts 7 procent van alle kinderen gegeven. In totaal worden er jaarlijks ongeveer 13.000 verschillende meisjesnamen en 11.500 verschillende jongensnamen gegeven: voor meisjes kiezen ouders altijd gevarieerder. Namen die de voorkeur hebben bij kleinere groepen ouders dringen niet tot de topnamen door.”

Benieuwd hoe vaak jouw naam is gegeven in 2023? Bekijk het hier. 

Top 10 populairste jongensnamen in Zeeland
1. Lucas
2. Levi
3. Cornelis
4. Milan
5. Noah
6. Jan
7. Finn
8. Luuk
9. Mats
10. Mees

Top 10 populairste meisjesnamen in Zeeland
1. Olivia
2. Anna
3. Julia
4. Emma
5. Elin
6. Nora
7. Evi
8. Maria
9. Nina
10. Cornelia



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief