Deze mensen hebben vaak extra aandacht nodig.
Deze mensen hebben vaak extra aandacht nodig. Foto: Levin den Boer

Tholenaren met een beperking reizen 1,5 uur voor een speciale tandarts

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Inwoners met een beperking moeten vanuit de gemeente Tholen minstens 45 minuten heen en weer rijden voor een speciale tandartspraktijk (CBT). Deze mensen hebben meestal extra aandacht nodig aan hun gebit en kunnen hiervoor niet altijd bij de ‘gewone’ tandarts terecht. De dichtstbijzijnde CBT’s liggen op ruim 50 kilometer afstand in Breda en in Rijnmond.

Het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde (NTVT) heeft dit onderzocht. In Nederland zijn er 32 zorginstellingen met bijzondere tandheelkunde, waarvan 19 het Cobijt-keurmerk hebben. Ze hebben bijvoorbeeld een tillift voor rolstoelafhankelijke patiënten.

Deze instellingen voldoen aan de ‘Richtlijn kwaliteitsnormen centra bijzondere tandheelkunde’. Ze zijn beoordeeld in dat kader en volgen een vastgesteld zorgbeleid met tandartsen die gespecialiseerd zijn of in opleiding zijn voor deze specialisatie.

Anderhalf uur reizen

In 24 van deze centra (waarvan 17 een keurmerk hebben) worden patiënten met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking behandeld. Er zijn geen centra voor bijzondere tandheelkunde in de provincies Drenthe en Zeeland.

Dit betekent dat Tholenaren met een beperking lange afstanden moeten afleggen. Het Amphia Ziekenhuis in Breda is het dichtstbij, maar inwoners moeten nog steeds anderhalf uur reizen (45 minuten heen en terug). Daarna volgen Rijnmond (50 minuten heen en terug) en Monster (meer dan één uur heen en terug).Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief