Corniel van Leeuwen kijkt naar hoe de eerste luiers in de container worden gestopt.
Corniel van Leeuwen kijkt naar hoe de eerste luiers in de container worden gestopt. Foto: Rien Burgers

Eerste luiercontainer van Zeeland is officieel geopend in Sint-Annaland

Door: Olaf Knook Algemeen

SINT-ANNALAND - De eerste luiercontainer van Zeeland is woensdagochtend officieel in gebruik genomen op de Schoolstraat in Sint-Annaland. Wethouder Corniel van Leeuwen (ChristenUnie) heeft het symbolische startschot gegeven.

Rond 11.30 uur is de eerste luiercontainer van Zeeland officieel in gebruik genomen in Sint-Annaland. Sinds 1 januari staan in elke woonkern van de gemeente Tholen speciale (ondergrondse) containers voor het weggooien van luiers en incontinentiemateriaal. Inwoners kunnen hiervoor een pas aanvragen door te bellen naar de Zeeuwse Reinigingsdienst. Tot nu toe zijn er al ongeveer 550 pasjes verstuurd naar inwoners.

Waarom luiercontainers?

De gemeenteraad heeft in juli 2023 besloten om in de Thoolse kernen luiercontainers te plaatsen om wegwerpluierafval en afval van incontinentiemateriaal apart in te zamelen. Dit is een extra voorziening waar de raad om vroeg bij het invoeren van Diftar (betalen per keer voor restafval per container).

Door luiers en incontinentiemateriaal apart in te zamelen, blijft de restafvalbak minder vol en wordt geuroverlast voorkomen. Met het plaatsen van deze containers bereidt de gemeente zich voor op de toekomst, waarin ze dit luierafval apart kan verwerken.

De locaties

Voor de plaatsing van de containers heeft de gemeente vijftien locaties aangewezen. Op dertien locaties staan de luiercontainers vast. Over de overige twee locaties is nog niets zeker. De Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) is verantwoordelijk voor het legen van de containers.

De 15 locaties met een container:
Anna Jacobapolder: Steintjeskreek
Oud-Vossemeer: Cornelis Frankenstraat
Poortvliet: Gaaswijck
Scherpenisse: Sassegrave
Sint-Annaland: Dorpsweg, Schoolstraat en Spuistraat
Sint-Maartensdijk (Achter ‘t Bos): Haven en Maartenshof
Sint Philipsland: Eendrachtsstraat
Stavenisse: Schoolstraat (onzeker)
Tholen: Korstiaen Bestebroerlaan, Contre Escarpe (onzeker) en Jonkheer van Vredenburchlaan



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief