Arjan Deurloo en Jeroen Lindhoud hadden vragen gesteld aan het college.
Arjan Deurloo en Jeroen Lindhoud hadden vragen gesteld aan het college. Foto: Gemeente Tholen/VVD Tholen

Hoe blijft de gemeente binnen budget bij renovatie Fluplandse basisscholen?

Door: Olaf Knook Algemeen

SINT PHILIPSLAND/THOLEN - De uitgestelde renovatie van de basisscholen in Sint Philipsland zorgt voor hoofdbrekens bij het college. De onzekerheid over de kosten maakt de ambitieuze plannen lastig. De grote vraag is nu hoe de gemeente en de schoolbesturen ervoor zorgen dat alles binnen het budget blijft.

In november werd aangekondigd dat de renovatie van de Fluplandse basisscholen wordt uitgesteld naar 2025. Dit geldt voor De Luyster en de Koningin Julianaschool.

Voor de Rehobothschool in Stavenisse wordt geprobeerd om het in de zomer van 2024 te realiseren.

Twijfels over budget

Het gemeentebestuur moet nu nadenken over hoe ze ervoor zorgen dat de financiën van deze projecten binnen het budget blijven.

Arjan Deurloo en Jeroen Lindhoud van VVD Tholen hadden twijfels over het budget en stelden hier vragen over aan het gemeentebestuur. Deze week heeft het college antwoord gegeven op de vragen van de fractieleden.

Onvoorspelbaar

Een probleem is de onzekerheid over mogelijke kostenoverschrijdingen. De gemeente probeert deze risico’s te verminderen door de budgetten te baseren op advies van Hevo, een adviesbureau.

Dit advies is gebaseerd op gegevens uit de markt. Toch blijft het resultaat van aanbestedingen onvoorspelbaar, en de gemeente is vooral afhankelijk van inschrijvingen van bedrijven op de markt.

Stijgende bouwkosten

De gemeente staat ook voor de uitdaging om te voldoen aan kwaliteitseisen en nieuwe klimaatdoelstellingen voor scholen. De investeringen worden namelijk niet volledig vergoed door de overheid.

De bouwkosten stijgen ook aanzienlijk door verschillende redenen, waaronder schaarste, verstoring van de toeleveringsketen en energieproblemen. In 2022 stegen de bouwkosten al met 15 procent, en men verwacht dat deze trend zich voortzet in 2023 en daarna.

In handen van de besturen

Het gemeentebestuur houdt de aanbestedingen van de schoolbesturen goed in de gaten en geeft advies over het waarborgen van de kwaliteitseisen. Echter, beslissingen over uiterlijk en onderwijs liggen in handen van de schoolbesturen om binnen het budget te blijven, aldus de gemeente.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief