Afbeelding
Foto: Pixabay
RECHTSPRAAK

Taakstraf voor man (31) uit Smerdiek voor opzetheling van gestolen auto’s

Door: Olaf Knook Algemeen

SINT-MAARTENSDIJK/THOLEN - Een 31-jarige man uit Sint-Maartensdijk en een 33-jarige man uit Rotterdam krijgen een taakstraf voor opzetheling van drie gestolen auto’s. Volgens de rechter hebben ze bewust bijgedragen aan het in stand houden van een illegale markt voor gestolen voertuigen. Een 34-jarige man uit Terneuzen is vrijgesproken. 

In juni 2022 kreeg de politie ‘s nachts een melding dat er een gestolen auto met een Frans kenteken Nederland was binnengekomen. Deze auto werd samen met een andere gestolen auto gevonden op de parkeerplaats bij de Oesterdam in Tholen. Toen de politie een Volkswagen Polo zag wegrijden vanaf de parkeerplaats, gaven ze een stopteken.

De auto begon toen onstabiel te rijden. Tijdens het volgen van de auto werd een zwarte schoudertas uit het voertuig gegooid, met daarin twee autosleutels die pasten op de gestolen auto’s op de parkeerplaats. Ook werd een Peugeot autosleutelzender gevonden in de auto. De 31-jarige man uit Sint-Maartensdijk bestuurde de auto, terwijl de twee anderen bij hem in het voertuig zaten.

Snel geld verdienen: 400 euro

Op de telefoon van de man uit Rotterdam werden foto’s gevonden van een gele Peugeot. Na onderzoek bleek deze auto op de parkeerplaats van de tennisvereniging in Halsteren te staan. Ook deze auto was gestolen. De sleutel die in de Volkswagen Polo was gevonden, paste ook op deze gestolen auto. Op de telefoon van de Rotterdammer stonden ook gesprekken met de man uit Sint-Maartensdijk en foto’s van de drie gestolen auto’s.

De Rotterdammer verklaarde dat hij opdracht had gekregen van een Litouwer of Oekraïner om een auto van de ene naar de andere parkeerplaats te brengen. Daarvoor zou hij 400 euro krijgen. Hij had de gele Peugeot in Halsteren al verplaatst, maar de auto’s in Tholen moesten nog worden verplaatst.

Twijfels over verklaring

De verdediging beweerde dat er geen bewijs was dat de verdachten betrokken waren bij de diefstal van de auto’s. Het feit dat ze de autosleutels bij zich hadden zou onvoldoende bewijs zijn. De rechtbank oordeelde echter dat er wel voldoende wettig en overtuigend bewijs was voor de betrokkenheid van de verdachten bij de gestolen auto’s. Dit op basis van de gesprekken en foto’s op hun telefoons en het bezit van de autosleutels.

De betrokkenheid van de 34-jarige man uit Terneuzen werd wel betwist. Hij beweerde dat hij was meegereden omdat hij de volgende ochtend moest werken in Roosendaal. Hij verklaarde dat hij meerdere keren in slaap was gevallen en niets wist van de tas die uit de auto werd gegooid. Ondanks enkele twijfels aan zijn verhaal, oordeelde de rechtbank dat er onvoldoende bewijs was voor zijn betrokkenheid bij de heling van de auto’s. De man werd daarom vrijgesproken.

Eerder met justitie in aanraking

De twee mannen uit Sint-Maartensdijk en Rotterdam kregen een taakstraf van 240 uur. Beide verdachten hadden al een strafblad op hun naam staan. De officier van justitie had eigenlijk 180 uur geëist, maar de rechter vond dit te licht.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief