Afbeelding
Foto: Pixabay

Deze dieren legden al eens eerder grote projecten stil op Tholen

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Het gebeurt steeds vaker dat grote projecten worden stilgelegd door dieren. Zoals afgelopen week toen de dijkversterking in Sint-Annaland werd uitgesteld vanwege de ‘mogelijke aanwezigheid’ van een rugstreeppad. Dit is niet uniek. En zeker niet op Tholen. Hier zijn enkele voorbeelden van vergelijkbare situaties in onze gemeente.

Een flinke renovatie. Dat had het zwembad Haestinge nodig. Maar het openluchtzwembad in Sint-Maartensdijk ging een jaar later open dan gepland. Waarom? Uit onderzoek bleek dat er waarschijnlijk vleermuizen en een kerkuil zaten in de gebouwen naast het zwembad die gesloopt zouden worden. Deze dieren zijn beschermd, dus moest de renovatie worden uitgesteld. Pas negen maanden na het onderzoek begon de sloop van het oude sport- en gemeenschapscentrum. 

Vleermuizen zorgen vaker voor problemen op Tholen. De gewone dwergvleermuis, bijvoorbeeld, verblijft graag in spouwmuren van oude huizen en gebouwen. Vanwege deze kleine zoogdier moest ook de sloop van drie oude schoolgebouwen in de stad worden uitgesteld.

Derde ontsluiting Tholen

De rugstreeppad zit nog vers in het geheugen van de Tholenaar. Zeker met de werkzaamheden aan de Nieuwe Postweg. Ook dit project liep vertraging op door deze pad. Drie maanden lang lagen de werkzaamheden aan de derde ontsluiting bij Tholen stil. “Het is een zeer intensief traject waar we in zitten”, zei wethouder Corniel van Leeuwen toen.

En nu ligt ook de dijkversterking in Sint-Annaland stil door de rugstreeppad. Het betreft een gebied van 500 meter bij de Suzannepolder en het chaletpark Krabbenkreek bij de jachthaven. De dijk zou oorspronkelijk tussen april en augustus versterkt worden. Maar nu moet er eerst een uitgebreid onderzoek worden uitgevoerd naar de mogelijke aanwezig. Het onderzoek duurt van april tot en met juli.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief