Kinkhoest kan in het ergste geval leiden tot hersenschade en zelfs overlijden.
Kinkhoest kan in het ergste geval leiden tot hersenschade en zelfs overlijden. Foto: Unsplash

Meer meldingen van kinkhoest op Tholen dan in rest van Zeeland

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Hoestbuien, braken en moeilijk ademhalen. Het aantal meldingen van kinkhoest bij baby’s ligt op Tholen een stuk hoger dan in de rest van Zeeland. Deze besmettelijke ziekte kan leiden tot longontsteking, hersenschade, zuurstoftekort en zelfs de dood. Meer dan de helft van de baby’s met kinkhoest wordt in het ziekenhuis opgenomen.

Het aantal gevallen van kinkhoest in Zeeland is sinds begin dit jaar gestegen naar 107 meldingen, laat een woordvoerder van GGD Zeeland weten. De gemeente Tholen staat in de top 3 van de meeste meldingen in de provincie. Het exacte aantal meldingen wordt niet gegeven door de Zeeuwse GGD-instelling, want het daadwerkelijk aantal infecties is onbekend.  ”Een cijfer noemen zegt dan niets over het werkelijke aantal patiënten met kinkhoest.”

‘100 dagenhoest’

Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte bij baby’s, veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. Deze bacterie produceert een gifstof die leidt tot hevige hoestbuien. Deze hoest kan maandenlang aanhouden. Vanwege deze bacterie wordt de ziekte ook wel de ‘100 dagenhoest’ genoemd. Mensen kunnen elkaar besmetten via hoesten en niezen. Kinderen en zwangere vrouwen kunnen vaccinaties tegen kinkhoest krijgen. Hierdoor overlijden minder kinderen aan deze ziekte. 

Biblebelt

Maar waarom zou deze ziekte heersen op Tholen? Volgens het RIVM komen de meeste meldingen van kinkhoest uit gemeenten in de Biblebelt, ook wel de Bijbelgordel. Dat zijn gebieden waar het geloof een belangrijke rol speelt. De beste indicatie voor de ligging van de Biblebelt vormt de aanhang van de ChristenUnie en SGP. De vaccinatiegraad in deze streken ligt lager dan gemiddeld. Tholen valt ook in deze Bijbelgordel.

Vorige maand trok het RIVM al aan de bel. Het aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek wordt door kinkhoest neemt snel toe. Wekelijks wordt bij ongeveer 110 kinderen in Nederland, waarvan ongeveer 20 baby’s, kinkhoest vastgesteld. Het RIVM moedigt zwangere vrouwen en ouders van jonge baby’s aan om een vaccinatie tegen kinkhoest te halen.

Symptomen van kinkhoest

Kinkhoest begint vaak met klachten die lijken op een gewone verkoudheid. Na 1 tot 2 weken begint het hoesten, vooral ‘s nachts. Het kan een opvallend blaffende hoest zijn, waarbij taai slijm wordt opgehoest. Het langdurige hoesten kan worden gevolgd door een piepende ademhaling. Soms treedt ook braken op. Sommige mensen met kinkhoest hebben ook andere symptomen.

Heb je een vermoeden dat jij of je kind deze ziekte heeft? Dan kan de huisarts een test uitvoeren. De huisarts kan ook bepalen of een behandeling met antibiotica nodig is. Als het duidelijk is dat iemand kinkhoest heeft, heeft het lichaam vaak al zelf met de bacterie afgerekend. In dat geval heeft behandeling met antibiotica geen zin meer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief