Afbeelding
Foto: Zeeland Veilig

Zo voorkom je dat de vlam in de pan slaat: ‘Kook met liefde’

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Het overkwam onlangs een paar inwoners van Tholen: De vlam sloeg in de pan. Ze slaagden er zelf in het vuur te blussen met een blusdeken. Ronald van Leeuwen, medewerker Brandveilig Leven bij Veiligheidsregio Zeeland, vertelt wat je wel en niet moet doen als de vlam in de pan slaat.

Bij een woning aan de Watermolen ontstond begin februari brand. De vlammen ontstonden in de keuken door een pan, waarbij ook de afzuigkap vlam vatte. De bewoners konden het vuur gelukkig zelf doven met een blusdeken. Maar hoe voorkom je dat de vlam in de pan slaat?

“Kook met liefde”, zegt Van Leeuwen. Daarmee bedoelt hij dat je altijd in de keuken moet blijven tijdens het koken. “Laat je niet afleiden. En als je even weggaat uit de keuken, zet dan het vuur uit. Zo voorkom je het beste dat de vlam in de pan slaat. Want als je terugkomt en de vlam is er al, weet je niet voor hoelang al.”

Tips

Maar wat moet je doen als de vlam toch in de pan slaat? Van Leeuwen geeft een aantal tips. “Blijf altijd kalm. Dat is de beste aanpak. Zet direct het gas en de afzuigkap uit. Zo kan het vuur niet overslaan. Leg een passend deksel op de pan om de vlam af te sluiten of gebruik hiervoor een ovenplaat. Zo kan er geen lucht meer bij om het vuur aan te wakkeren. Heb je een blusdeken? Zorg dan dat de deken geschikt is voor de vlam. Dit staat vermeld op het label van de deken. Heb je een brandblusser? Zorg er dan voor dat je weet hoe deze werkt. Zorg ook dat het een F-klasse vetbrandblusser is. Deze is speciaal gemaakt voor vlammen tijdens het koken, frituren of barbecueën. Gebruik geen poederblusser!”

Wat je vooral niet moet doen

Het is absoluut af te raden om water over het vuur te gooien, benadrukt Van Leeuwen. “Dit lijkt misschien te helpen, maar water en vet gaan absoluut niet samen. Ben je klaar met blussen? Laat de pan dan zeker nog een uur of anderhalf uur staan. Als je gaat lopen met de pan of hem laat vallen, kan door de wrijving de vlam weer oplaaien.”

En wat als de vlam te groot is om zelf te blussen? “Bel altijd direct de brandweer via 112. Sluit in de meterkast water, elektriciteit en gas af. Sluit alle deuren en wacht buiten op de brandweer. Zo beperk je de schade het beste.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief