Afbeelding
Foto: Regio West-Brabant

Ruim 6 miljoen euro voor Zeeuwse innovaties: ‘Er liggen grote uitdagingen’

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Zeeuwse bedrijven en organisaties kunnen dit jaar een subsidie aanvragen voor een innovatief project. Er is een subsidiepot van ruim 6 miljoen euro uit het programma OPZuid. Deze subsidie is bedoeld voor projecten die innovatieve oplossingen bieden op het gebied van energie, klimaat, landbouw, grondstoffen en voeding/gezondheid. De eerste subsidieronde loopt tot medio april.

Gedeputeerde Wilfried Nielen (Grensoverschrijdende Samenwerking & Europa) is verheugd dat de subsidie van het OPZuid programma opnieuw beschikbaar is gesteld. Hij moedigt ondernemers en organisaties aan om hiervan gebruik te maken.

“Ik heb al vaker gezegd dat er onder andere op het gebied van energietransitie en klimaatverandering grote uitdagingen liggen. Die moeten we oppakken. Daar is deze Europese subsidie voor. Als we met elkaar willen dat Zeeland klaar is voor de toekomst dan zijn er innovaties nodig. Op die manier kunnen we bijvoorbeeld onze landbouw behouden in de toekomst.”

Geen verspild water meer

Een voorbeeld van zo’n innovatie is het project ‘Agreau’. Een machinefabrikant uit Borssele heeft een waterzuiveringsconcept ontwikkeld waardoor water niet langer verspild wordt, maar juist hergebruikt. In de agrarische sector worden producten zoals fruit, aardappels en groenten schoongespoeld met water voordat ze worden geleverd aan bijvoorbeeld supermarkten. Dit resulteert in een afvalwaterstroom. Dankzij een eerdere subsidie uit OPZuid heeft het bedrijf de mogelijkheid gekregen om hun nieuwe systeem, waarbij geen water meer verspild wordt, in de praktijk toe te passen.

Verandering in subsidieaanvraag

Vanaf dit jaar wordt de subsidie opengesteld vanuit twee Europese beleidsdoelstellingen: Groener Europa & Slimmer Europa. Voorheen moest er gekozen worden uit één van de vijf eerder genoemde transities (energie, klimaat, grondstoffen, landbouw & voeding en gezondheid). Die zijn nu samengevoegd onder Groener Europa (energie) & Slimmer Europa (grondstoffen, klimaat, landbouw en voeding, gezondheid).

Hierdoor zijn de kansen voor Zeeuwse innovatiepartijen verder toegenomen, omdat er geen keuze meer hoeft te worden gemaakt voor een specifieke transitie. Voorheen was er namelijk twintig procent van het totaalbudget beschikbaar voor elke transitie. Nu alles is samengevoegd onder twee pijlers, is dat vijftig procent geworden.

Twee subsidierondes

Dit jaar zijn er twee subsidierondes, ook wel openstellingen genoemd, van het subsidieprogramma OPZuid. De eerste ronde loopt van 19 februari tot en met 12 april 2024. In het najaar volgt de tweede ronde, van 16 september tot en met 1 november 2024. Ook in het najaar kan er weer gebruik worden gemaakt van ongeveer 6 miljoen euro voor de provincie Zeeland, op voorwaarde dat subsidieaanvragen worden goedgekeurd.

Wat is OPZuid?
OPZuid (Operationeel Programma Zuid-Nederland) is een subsidieprogramma van de drie zuidelijke provincies: Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. De doelstelling van het programma is de regionale innovatiekracht te versterken, met als doel economische en maatschappelijke impact te genereren. Hier lees je meer over de subsidieaanvragen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief