De begeleiders en enkele deelnemers van de Thoolse werkplaats Skills.
De begeleiders en enkele deelnemers van de Thoolse werkplaats Skills. Foto: Olaf Knook

Skills helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Skills draait op volle toeren. Aan de Marconiweg in bedrijventerrein Welgelegen ligt deze nieuwe werkplaats. De missie van Skills is duidelijk: het trainen van deelnemers met afstand tot de arbeidsmarkt naar regulier werk. Dit kan iedereen zijn, van mensen met psychische klachten tot nieuwkomers.

Het trainingscentrum opende in november haar deuren. Skills wordt onder meer geleid door projectleider Ties Reitsma. ”Het doel van de werkplaats is om deelnemers die vastgelopen zijn of nog niet klaar zijn voor werk te begeleiden naar een baan. We zijn ervan overtuigd dat iedereen een meerwaarde heeft voor de samenleving.”

Afgekeurde brandblussers en e-bikes

De unit van de werkplaats beslaat een beneden- en bovenverdieping van totaal 275 vierkante meter. Dat is iets groter dan de oppervlakte van een tennisbaan. Een dag bij Skills verloopt net als bij elk ander bedrijf. Er zijn vaste werktijden en pauzes. Maar naast de werkzaamheden krijgen de kandidaten ook extra kennis aangereikt door Marco Verheesen, de vaste leermeester op de werkvloer. “We beginnen de dag om 8.30 uur in de keuken. We bespreken de dag met hen, maar we bieden ze ook een ‘toolbox’ aan. Zo leren we hen bijvoorbeeld hoe ze verlof kunnen aanvragen, veilig werken, en de rechten en plichten als werknemer.”

Daarna gaan de deelnemers aan de slag met diverse taken die worden aangedragen door Thoolse ondernemingen. “We recyclen bijvoorbeeld afgekeurde brandblussers, bouwen e-bikes op en maken onderdelen voor elektriciteitskasten. De brandblussers worden gerecycled als metaal. De kandidaten hebben hierdoor werk en de ondernemingen plukken daar de vruchten van. Op die manier helpen we elkaar.”

De tekst gaat verder onder de foto


Deelnemers aan het werk - Olaf Knook

Van Azië naar Tholen

Ding-ding. Om 14.30 uur klinkt het geluid van de bel. “Tijd voor koffie”, roept één van de deelnemers. Ook hier hebben ze een moment van rust. Kazim (50) komt oorspronkelijk uit Turkije en woont nu al drie jaar in Sint-Maartensdijk. “Ik was docent godsdienst in mijn land. Maar nu wil ik hier een baan vinden in elektrotechniek.”

De 50-jarige Huseyin, die ook in Smerdiek woont, was in Syrië een ervaren elektricien voor grote energiecentrales. Nu hoopt hij in Nederland werk te vinden: “Alles is leuk hier.” Over een maand wordt zijn traject bij Skills geëvalueerd. Er wordt al gekeken naar een échte baan voor hem. Hetzelfde geldt voor de 36-jarige Tayob. Hij is vier jaar geleden van Myanmar naar het Zeeuwse eiland gekomen. “Ik werk graag met mijn handen. Hopelijk vind ik hier ook werk als elektricien.”

Veel belangstelling van buitenaf

Deze deelnemers komen via een opdrachtgever bij Skills terecht, zoals de gemeente Tholen. Ook andere gemeenten zouden interesse tonen in het werkplaatsmodel. Bart Helsdingen, mede-eigenaar van Skills, ziet veel belangstelling van buitenaf. “We hebben onlangs subsidie ontvangen uit het innovatiefonds GGZ Zeeland. Ze beschouwen dit als een aanvulling op de huidige sociale werkplaatsen zoals deze nu bestaan.”

Ook Verheesen loopt rond op de werkplaats. Als leermeester begeleidt hij de kandidaten van het begin tot het einde. Er lopen maximaal tien deelnemers rond op de werkplaats, waarbij elke kandidaat gedurende zes maanden meeloopt. Na deze periode gaan de opdrachtgever en Skills met elkaar in gesprek.

EHBO-cursus en autorijbewijs

Ook krijgen de kandidaten van Reitsma en de leermeesters de kans om hun cv uit te breiden, bijvoorbeeld door het behalen van een VCA, EHBO-diploma of rijbewijs. “Niet iedereen beschikt over een autorijbewijs. Zelfs als een kandidaat goed is in zijn taken, kunnen zijn mogelijkheden daardoor beperkt zijn. Daarom bieden we hen bijvoorbeeld een uur per dag de gelegenheid om te studeren voor het theorie-examen.” Om 16.00 uur zit de werkdag erop. De deelnemers mogen welverdiend naar huis.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief