Afbeelding

Vier tips bij het invullen van de belastingaangifte

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

THOLEN - Elk jaar tussen 1 maart en 1 mei is het tijd voor belastingaangifte, een periode die bijna 9 miljoen mensen in Nederland raakt. De Belastingdienst heeft deze taak vereenvoudigd door veel gegevens, zoals loon en hypotheekdetails, al vooraf in te vullen. Het enige wat mensen nu moeten doen, is deze gegevens controleren, aanpassen waar nodig en eventuele veranderingen in 2023 toevoegen.

Om het proces nog soepeler te laten verlopen, biedt de Belastingdienst handige tips:

Check van tevoren benodigde gegevens en documenten

Voor een grondige controle en aanvulling van de vooraf ingevulde gegevens, heb je verschillende documenten nodig, zoals je BSN, jaaropgave en WOZ-waarde van je woning. Zorg ervoor dat je deze bij de hand hebt. Meer informatie over benodigde documenten vind je op de website van de Belastingdienst.

Doe samen aangifte

Als je fiscale partners bent, zoals getrouwd of samenwonend, kun je samen aangifte doen. Dit bespaart tijd en minimaliseert fouten. Bovendien kun je gezamenlijke inkomsten en aftrekposten verdelen, wat mogelijk resulteert in minder belastingbetaling. Overweeg dit zorgvuldig, aangezien het verdelen van gezamenlijke inkomsten effect kan hebben op toeslagen en andere inkomensafhankelijke regelingen.

Maak gebruik van aftrekposten

Om belasting te optimaliseren, is het slim om aftrekposten te benutten. Kosten voor bijvoorbeeld hypotheekrente en verduurzaming van je woning kunnen onder bepaalde voorwaarden worden afgetrokken van je inkomen, waardoor je mogelijk minder belasting betaalt. Ontdek meer aftrekposten en de voorwaarden op belastingdienst.nl/aftrekposten.

Vraag om hulp indien nodig

Als het invullen van de belastingaangifte een uitdaging lijkt, aarzel dan niet om hulp in te schakelen. Op belastingdienst.nl/hulp vind je verschillende vormen van ondersteuning, zowel van de Belastingdienst zelf als van lokale organisaties of professionals. Voor specifieke vragen kun je ook bellen met de Belasting Telefoon.

Door deze tips te volgen, kun je belastingaangifte efficiënt en nauwkeurig afhandelen. Voor meer informatie en hulpbronnen, bezoek de website www.belastingdienst.nl/aangifte..



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief