Welke school haalt het meeste textiel op?
Welke school haalt het meeste textiel op? Foto: Gemeente Tholen

Twee Thoolse scholen gaan de strijd aan met textielafval

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Leerlingen van tien scholen op de Bevelanden en Tholen doen binnenkort mee aan de Textiel Race. Tijdens deze race leren ze over het belang van het hergebruiken, repareren en recyclen van textiel. Daarnaast strijden ze tegen elkaar om zoveel mogelijk textiel in te zamelen. De beste drie scholen krijgen een geldprijs.

De Textiel Race op de Bevelanden en Tholen vindt plaats van maandag 25 maart tot en met donderdag 18 april. Leerlingen van tien scholen leren alles over textiel. Na een gastles nemen ze het tegen elkaar op om zoveel mogelijk kleding en textiel in te zamelen. Het opgehaalde textiel en kleding wordt hergebruikt gerecycled.

De school die het meeste inzamelt, wint 500 euro. De tweede plaats wint 200 euro en de derde plaats wint 50 euro. In de gemeente Tholen doen er twee scholen mee: SBO de Geluksvogel in Tholen en Koningin Julianaschool in Sint Philipsland.

Samenwerking

De Textiel Race is een gezamenlijk initiatief van O.L.A.Z. Zeeland. In O.L.A.Z. werken alle 13 Zeeuwse gemeenten samen met de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) op het gebied van de verwerking van huishoudelijk afval. De ZRD zorgt ervoor dat het ingezamelde textiel bij erkende recyclers belandt. Op deze manier wordt al het textiel goed verwerkt.

Textiel laten ophalen
Heb je nog oud textiel over en woon je in de buurt van SBO de Geluksvogel of Koningin Julianaschool? Dan kun je het textiel tussen 25 maart en 18 april gratis thuis laten ophalen. Dit doe je door het textiel aan te melden via de website van Textiel Race.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief