Afbeelding
Foto: Rob Lipsius

Van bolus tot babbelaar: Judith schreef een Zeeuws bakboek

Door: Michel Claessens Algemeen

ZEELAND - Judith den Boer is al van jongs af aan een echte hobbybakker. En binnenkort brengt ze haar eerste bakboek uit. Daarvoor ging de Bredase terug naar haar roots: Zeeland. “Een paar jaar terug zag ik het Fries Bakboek voorbij komen en ik vond dat er ook een Zeeuws bakboek moest komen. Het is een ode aan mijn geboorteprovincie”, vertelt Den Boer.

Een Bredanaar die een Zeeuws bakboek schrijft. Dat klinkt bijzonder, maar toch is het waar. Judith den Boer woont al jarenlang met veel plezier in Breda. Maar als het aankomt op bakken, dan ligt haar hart in haar geboorteprovincie Zeeland. Daarom besloot ze in 2021 om een ode aan haar geboorteprovincie te brengen door middel van een Zeeuws Bakboek vol met recepten. 

Recepten verzamelen

Voor het bakboek is Den Boer de afgelopen jaren druk bezig geweest met het verzamelen van recepten. “Ik heb eerst aan familie en kennissen gevraagd of ze mij recepten konden sturen en later heb ik deze oproep ook gedaan via Facebook en Instagram”, vertelt ze. Naast de recepten die mensen haar hebben toegestuurd, heeft ze ook recepten uit het Zeeuws archief gebruikt. “Dit zijn recepten die door bakkers aan het archief zijn nagelaten”, aldus Den Boer.

De Bredase hobbybakker heeft alle recepten die in het bakboek staan uiteraard ook zelf uitgeprobeerd. “Ik ben eigenlijk al vanaf 2021 volop aan het bakken. Daarbij heb ik ook veel geëxperimenteerd en indien nodig heb ik het recept aangepast om zo tot het beste recept te komen.” Den Boer vond het belangrijk dat de traditionele Zeeuwse recepten toegankelijk zijn. Daarom heeft ze alle recepten zo aangepast dat deze met ‘gewone’ ingrediënten uit de supermarkt te maken zijn. Naast de traditionele recepten staan er ook een aantal moderne recepten in het boek. “Een deel van de recepten heb ik zelf ontwikkeld, zoals de zeekraalbitterbal en het bolusbroodje. De balans tussen traditionele- en moderne recepten is ongeveer half-half. En iedereen kan met deze recepten uit de voeten. De moeilijkheidsgraad wordt in het boek duidelijk aangegeven en het varieert van simpele recepten die je met kinderen kan maken tot meer uitdagende voor recepten voor gevorderden.”

Modern

Met haar Zeeuws Bakboek hoopt Den Boer niet alleen mensen enthousiast te maken over de Zeeuwse baksels, maar ook de provincie meer op de kaart te zetten. “En dan vooral het Zeeland van nu. Vaak is het beeld dat van Zeeland geschetst wordt erg ouderwets. Ik probeer in dit boek te laten zien dat Zeeland ook een moderne kant heeft. In het boek komen bijvoorbeeld ook een paar Zeeuwse ondernemingen naar voren wiens product in de recepten is verwerkt, zoals een molen en een brouwerij. Dit zijn hele moderne en gepassioneerde mkb’ers die het moderne Zeeland goed vertegenwoordigen.”

Bredase samenwerking

Den Boer heeft het boek in samenwerking gemaakt met de Bredase fotografen Robbin de Bont en Rob Lipsius. Het boek is dus een echte Bredase samenwerking en Den Boer verwacht dat het ook erg populair zal zijn bij de Bredanaars. “Je ziet dat Zeeuwse specialiteiten steeds populairder worden, met name in Brabant. En zo gek is dat ook niet, want veel Brabanders zijn regelmatig in Zeeland te vinden!”

Het Zeeuws Bakboek is vanaf 22 maart te koop bij verschillende boekhandels in Breda en online. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief