De cursussen op Tholen gaan van start in april.
De cursussen op Tholen gaan van start in april. Foto: Unsplash

Coaches en fysiotherapeuten starten met cursussen valpreventie op Tholen

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - De buurtsportcoaches van onze gemeente werken binnenkort samen met fysiotherapeuten om cursussen valpreventie te organiseren in Sint-Annaland, Sint-Maartensdijk en Stavenisse. Deze cursussen zijn bedoeld voor zelfstandig wonende ouderen van 55 jaar of ouder die bang zijn om te vallen of een verhoogd risico op vallen hebben. De cursussen gaan van start in april.

Een op de drie mensen boven de 65 jaar valt minstens één keer per jaar, waarbij voor 12 procent van deze valpartijen medische behandeling nodig is. De cursus valpreventie heeft als doel het voorkomen van valpartijen bij ouderen door het herkennen van valgevaarlijke situaties, het verminderen van valangst en het verbeteren van het activiteitenniveau en de balans.

Tijdens de cursus valpreventie komen ouderen wekelijks bij elkaar om met de fysiotherapeut en/of bewegingsagoog te oefenen om valpartijen te voorkomen. Dit gebeurt aan de hand van een hindernisbaan, spelvormen en valtechnieken.

Sint-Annaland

Martijn Brooijmans (fysiotherapeut) en Kim Heijboer (bewegingsagoog) verzorgen de cursus in Sint-Annaland. De cursus omvat een intakegesprek op maandagmiddag 8 april, tien trainingsbijeenkomsten en een eindevaluatie. De bijeenkomsten zijn steeds op dinsdag om 10.00 uur in sport- en gemeenschapscentrum De Wellevaete.

Sint-Maartensdijk en Stavenisse

In Sint-Maartensdijk zijn de bijeenkomsten in de sport- en gemeenschapscentrum Haestinge vanaf woensdag 17 april 15.30 uur. In Stavenisse zijn de bijeenkomsten in de gymzaal van Stavenisse vanaf vrijdag 19 april 15.30 uur. Voorafgaand aan de cursus ontvangen deelnemers een afspraak voor een intakegesprek. De cursus wordt gegeven door Inge Peeters (fysiotherapeut). Het programma duurt 8 weken. Meedoen is gratis. Vooraf inschrijven is verplicht via de website van Jij op Tholen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief