Afbeelding
Foto: Stock

Zomertijd gaat vannacht weer in: Gaat de klok vooruit of achteruit?

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

THOLEN - Tweemaal per jaar wordt de klok een uur vooruit of achteruit gezet. In het najaar gaat de klok een uur achteruit en in het voorjaar een uur vooruit. Vannacht is het weer zover, dan begint de zomertijd.

Sinds 1981 schakelen we jaarlijks eind maart over van wintertijd naar zomertijd en eind oktober weer terug naar wintertijd. In de jaren daarvoor golden verschillende regels of werd de klok helemaal niet verzet. Het doel van het verzetten van de klok is om gedurende het jaar de periode van daglicht beter af te stemmen op de tijden waarop de meeste mensen wakker zijn. Ook wordt gesteld dat het energie (verlichting) zou besparen, maar dit effect is omstreden.

De zomertijd begint in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart 2024. De klok wordt dan een uur vooruit gezet, van 02.00 uur naar 03.00 uur. Hierdoor blijft het ‘s ochtends iets langer donker en is het ‘s avonds langer licht.

Wintertijd

De wintertijd duurt tot eind oktober. Op zondag 29 oktober gaat de wintertijd weer in en wordt de klok een uur achteruit gezet. Dit is eigenlijk de originele tijd, want wintertijd wordt beschouwd als de ‘echte’ tijd.

Klok verzetten afschaffen?

In de winter van 2018 is er een Europees onderzoek geweest naar het verzetten van de klok. Daaruit bleek dat er een ruime meerderheid was voor het afschaffen ervan. Mogelijk zal de Europese Commissie in de toekomst het verzetten van de klok verbieden. Dit heeft geleid tot felle discussies in veel Europese landen. De vraag die opdoemt is: moet het dan altijd zomertijd of wintertijd zijn?

CONTEST

Mag voor jou het verzetten van de klok afgeschaft worden?

Ja, gewoon het hele jaar door wintertijd

Nee, ik geniet van de zomertijd

Maakt me niet uit



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief