Merel Reijnders (27) behandelt paardengebitten.
Merel Reijnders (27) behandelt paardengebitten. Foto: Olaf Knook

Merel (27) is paardentandarts en kijkt een gegeven paard wél in de bek

Door: Olaf Knook Algemeen

WEST-BRABANT/THOLEN - Merel Reijnders (27) is een paarden- en gezelschapsdierenarts. Een bijzonder onderdeel van haar werk is het behandelen van paardengebitten. “Een goed onderhouden gebit is belangrijk voor de gezondheid van een paard. Je kunt de levensverwachting van het paard hiermee verlengen.” 

Merel Reijnders loopt met haar trolley door de boerderijtuin van Jagersrust. In een klein stalletje van Moerstraten wacht Shetlander Fruts op haar. Na een korte inspectie krijgt de 8-jarige pony een gebitsbehandeling. “Fruts heeft aan beide kanten een overgroeide kies, dus dat ga ik corrigeren”, vertelt Merel. 

Doordat ze dierenarts is, heeft ze meer bevoegdheden dan een gebitsverzorger. Zo mag ze dieren sederen om een correcte gebitsbehandeling uit te voeren. “Een paard heeft een zeer krachtige tong. Als ik met een elektrische vijl in de mond van een paard zonder sedatie zou werken, geeft dat stress voor het paard. Daarnaast kan ik nauwkeuriger en veiliger werken als het paard gesedeerd is.”

Tekst gaat verder onder de foto


Merel behandelt een paardengebit - Dierenkliniek Steenbergen

Steeds meer bewustwording

Merel woont in Kruisland, maar behandelt paarden in heel West-Brabant en Tholen. “De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor het belang van een gezond paardengebit gekomen. Vroeger was er weinig aandacht voor gebitsverzorging bij paarden. Dit komt doordat paarden de laatste decennia steeds vaker hobbymatig gehouden worden en hierdoor oudere leeftijden kunnen bereiken. Dit kan gepaard gaan met gebitsproblemen, aangezien de kiezen van een paard gedurende het hele leven afslijten.”

Ze helpt ook ezels en pony’s, zoals Fruts, die jaarlijks worden gecontroleerd. Zo’n regelmatige controle kan volgens Merel toekomstige problemen aan het licht brengen. “Fruts heeft bijvoorbeeld twee overgroeide kiezen. Dit ga ik corrigeren om te voorkomen dat dit in de toekomst problemen gaat geven met kauwen. Problemen in het gebit kunnen onder anderen leiden tot pijn, problemen bij het rijden, koliekklachten en uiteindelijk ook gewichtsverlies. Klachten die kunnen optreden bij het eten zijn bijvoorbeeld het vormen van proppen voer, doordat het paard het voer niet goed krijgt gekauwd.’’

Tekst gaat verder onder de foto


Merel Reijnders met de 8-jarige Shetlander Fruts - Olaf Knook

Paardenliefhebber

Merel geniet van het werken met paarden. “Een paard is veel meer dan alleen maar een dier in het weiland. Het zijn zeer gevoelige dieren waar je veel plezier aan kunt beleven.” Ze vindt het fijn om met haar werk een bijdrage te kunnen leveren aan het welzijn van paarden in deze regio. Voor Fruts zit de behandeling erop. Na de sedatie, zijn de overgroeide kiezen met een elektrische vijl gecorrigeerd. Fruts wordt apart gezet van de andere pony’s om tot rust te komen. Volgend jaar komt Merel terug bij Fruts voor een nieuwe controle.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief