In Zeeland komen weinig mensen om in het verkeer.
In Zeeland komen weinig mensen om in het verkeer. Foto ter illustratie: Stock

Weinig verkeersdoden in Zeeland, fietser vaker slachtoffer dan automobilist

Door: Olaf Knook Algemeen

ZEELAND - In Zeeland waren in 2023 weinig verkeersdoden, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In heel Nederland waren er 684 doden, waarvan 19 in Zeeland.  Alleen in Flevoland waren er minder. De meeste slachtoffers waren 80 jaar of ouder. Ook een kind overleefde een ongeluk in onze provincie niet.

In 2023 zijn er in Nederland 684 mensen omgekomen bij verkeersongevallen. Dat is een daling van 61 verkeersdoden ten opzichte van het voorgaande jaar, maar is meer dan het gemiddelde tussen 2010 en 2021. Voor het vierde opeenvolgende jaar zijn er meer fietsers (270) dan inzittenden van personenauto’s (194) omgekomen in het verkeer. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Weinig verkeersdoden in Zeeland

In Zeeland waren er 19 dodelijke verkeersslachtoffers. Dit is een daling van 4 slachtoffers ten opzichte van 2022. De minste verkeersdoden vielen in Flevoland (11). Zeeland telde met 2,5 verkeersdoden per duizend kilometer weg de minste verkeersslachtoffers per duizend kilometer.

De meeste doden in het Zeeuwse verkeer waren 80 jaar of ouder, namelijk 8 slachtoffers. Ook een kind onder de 15 jaar kwam vorig jaar in onze provincie om door een verkeersongeluk. Daarnaast kwamen meer mannen (14) om het leven dan vrouwen (5).

Fietsers en andere slachtoffers

In heel Nederland kwamen vorig jaar 270 fietsers om het leven in het verkeer, 20 minder dan het jaar ervoor. In beide jaren reed minimaal 40 procent van hen op een e-bike. 194 inzittenden van een personenauto hadden een fataal ongeluk, 27 minder dan in 2022. Ook overleden 71 voetgangers, 53 mensen in een scootmobiel, 46 motorrijders, 32 brom- en snorfietsers en 16 inzittenden van een bestel- of vrachtauto als gevolg van een verkeersongeval.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief