Afbeelding
Foto: Gemeente Tholen

Tholen doet weer mee aan NK en ZK Tegelwippen

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - De gemeente Tholen doet ook dit jaar weer mee met de vijfde editie van het Nederlandse en Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen. Samen met inwoners en bedrijven gaan ze hun best doen om minimaal hetzelfde resultaat als in 2023 te behalen. Dat was landelijk de 18e plaats in de categorie kleine gemeenten en de 2e plaats in Zeeland.

Het NK en ZK Tegelwippen duurt van 21 maart tot en met 31 oktober en draagt op een gezonde manier met een competitie-element bij aan een leefbare omgeving. De spelregel is simpel, zegt wethouder Van Leeuwen: “De gemeente die de meeste tegels wipt en ze vervangt door groen wordt kampioen van Nederland of Zeeland. Uiteindelijk wint iedere inwoner bij deze wedstrijd. Als Tholenaren tegels vervangen door groen, maken we de gemeente meer klimaatbestendig. Iedereen in Tholen kan meedoen door tegels te wippen in de eigen tuin, of door het aanleggen van een geveltuintje.”

Doe jij ook mee?

Als je meedoet kun je het aantal tegels dat je in jouw tuin verwijdert doorgeven op de website www.nk-tegelwippen.nl. Daar vindt de landelijke registratie plaats en zie je de actuele stand van de verwijderde tegels.

Melden en ophalen verwijderde tegels

Als je voor het tegelwippen verwijderde tegels wil laten ophalen, dan kun je de tegeltaxi bestellen. Je kunt dit melden via de Beter Buiten App of bellen met de gemeente Tholen, tel. 14 0166. Geef dan duidelijk aan dat het om de tegeltaxi gaat en het aantal vierkante meters tegels die je hebt verwijderd. De tegeltaxi haalt maximaal 5 vierkante meter aan tegels op.

Heb je meer dan 5 vierkante meter aan tegels? Bel dan eerst met de gemeente voordat je ze verwijdert. De gemeente haalt met de tegeltaxi alleen tegels op die je hebt verwijderd voor het aanbrengen van groen. Dus geen stoepranden, zand, bielzen of ander tuinafval. De gemeente verzoekt je om tegels zorgvuldig aan straat te leggen, zodat die geen blokkade vormen voor voetgangers en mensen met rollator of in een scootmobiel. Een vrachtwagen moet er bij kunnen komen.

Meer informatie
Bezoek voor meer informatie het NK Telgelwippen www.nk-tegelwippen.nl en over het ZK Tegelwippen www.zeeland.nl/zeelandverandertmee. Zeeland werkt aan een klimaatbestendige toekomst onder de noemer Zeeland Verandert Mee. Dit heeft Zeeland vastgelegd in de Klimaat Adaptatie Strategie Zeeland. Vergroening van tuinen en de openbare ruimte is onderdeel van de strategie. Zo wordt Zeeland klaar voor de toekomst.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief