Op deze locatie wil de Nederlandse bond de nieuwe duiktrap plaatsen.
Op deze locatie wil de Nederlandse bond de nieuwe duiktrap plaatsen. Foto: Nederlandse Onderwatersport Bond

‘Duikstek Anna Jacobapolder krijgt een nieuwe, veilige duiktrap’

Door: Olaf Knook Algemeen

ANNA JACOBAPOLDER - De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) laat dit voorjaar een veilige toegang tot het water bij de duikplaats Anna Jacobapolder aanleggen. Bij deze populaire duikplek ontbreekt een goede trap om veilig in en uit de Oosterschelde te komen. De trap wordt betaald door de NOB, de gemeente Tholen en met behulp van een crowdfunding.

Een lastige instap en geen veilige manier om uit het water te komen. Het zijn enkele zorgen van bezoekers van de populaire Zeeuwse duikstek bij Anna Jacobapolder. Deze duikcorridor ligt aan het Zijpe waar vroeger een veerpontje heeft gevaren. Tegenwoordig wordt de aanmeersteiger vooral in de zomer gebruikt voor een fietsveerpont tussen het eiland Sint Philipsland en Bruinisse.

Omdat er geen geschikte toegang tot het water is, kiezen duikers er vaak voor om langs de steiger het water in en uit te gaan. Desmond van Santen, belangenbehartiger van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB), vindt dat gevaarlijk. “Het is ook niet toegestaan, aangezien duiken bij een aanmeersteiger verboden is”, zegt hij.

Antisliproosters en stevige leuning

De NOB is van plan om een nieuwe trap te bouwen bij de duiklocatie die ver genoeg het water in loopt, legt Van Santen uit. “Het wordt een betonnen trap op het dijktalud, oostelijk van de aanmeersteiger. We gebruiken voor deze trap onze ervaringen van eerder geplaatste trappen. Zo komen er bij deze trap ook antisliproosters en een stevige leuning. De duikstek wordt daarmee direct een stuk veiliger.”

Met de komst van de nieuwe trap verdwijnt het gebruik van de aanmeersteiger door duikers om het water in en uit te komen. Door de trap ver genoeg van de steiger te plaatsen, moet de duikplek veiliger worden. De financiering van de nieuwe dijktrap aan de Rijksweg wordt grotendeels door de NOB zelf bekostigd. Daarnaast draagt de gemeente Tholen bij en is er een crowdfundingsactie gestart.

De landelijke bond voor de onderwatersport heeft met de crowdfunding al ruim 2.000 euro opgehaald. “Goede actie van de NOB om een populaire duikstek fatsoenlijk bereikbaar te maken”, schrijft een donateur. Een ander schrijft: “Fantastisch initiatief op deze mooie duiklocatie, geweldig dat die trap er gaat komen voor een veilig in en uitstap.”

Tekst gaat verder onder de foto.


Duikplaats Anna Jacobapolder - Google Maps

Oude mosselkwekerij

In de Oosterschelde bij Anna Jacobapolder is er een overvloed aan leven te vinden. In de haven bevindt zich een oude mosselkwekerij met prachtige mosselhangculturen. Deze mosselen zijn bedekt met viltwier, zeesla, wakame en kolonievormende zakpijpen in diverse kleuren.

Je ziet er ook harders en zeebaarzen rondzwemmen, terwijl de bodem bezaaid is met verschillende soorten naaktslakken: bruine plooislakken in verschillende maten en kleuren, satijnslakken, millenniumslakken en groene wierslakken.

De dijkbekleding biedt ook een mooie habitat, waar krabbetjes, steenslijmvisjes, slakjes en meer te vinden zijn. Een duik buiten de haven is een compleet andere ervaring. Daar duik je langs een schuine wand over een bodem bedekt met oesters, richting sepia’s, doelpalen en veenplaten.

Vernieuwing

Het is niet de eerste keer dat de NOB zich inzet voor vernieuwing op Thoolse duiklocaties. In januari van dit jaar werd bij de parkeerplaats van de duiklocatie Nieuwlandseweg in Sint-Annaland een nieuw informatiebord geplaatst. Op dit bord staat informatie over de duiklocatie, de onderwaternatuur, de NOB en het gebruik van een duikvlag. De gemeente Tholen heeft samen met de NOB dit bord geplaatst. “Mooi nieuws voor duikers in Zeeland”, zo omschreef de duikorganisatie het nieuwe informatiebord in Sint-Annaland.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief