Burgemeester Marleen Sijbers en wethouder Peter Hoek leggen samen een krans.
Burgemeester Marleen Sijbers en wethouder Peter Hoek leggen samen een krans. Foto: Rien Burgers
FOTOALBUM

Dodenherdenking Tholen: ‘Niet meer vanzelfsprekend om in stilte te mogen herdenken’

Door: Olaf Knook Algemeen

THOLEN - Ondanks de regen was de jaarlijkse Dodenherdenking in het wandelpark van Tholen drukbezocht. Na de twee minuten stilte hield burgemeester Marleen Sijbers een toespraak waarin ze de inwoners op het hart drukte om respectvol met elkaar om te gaan. “Alleen dan laten we zien dat ons mooie Tholen een bijdrage levert aan bijna 80 jaar vrede en vrijheid.”

Het was zaterdagavond muisstil tijdens de drukbezochte Dodenherdenking in het Thoolse wandelpark. Alleen de regendruppels verstoorden om stipt acht uur de twee minuten stilte. En die stilte voor de oorlogsslachtoffers is volgens burgemeester Marleen Sijbers niet meer vanzelfsprekend. “Het is de vraag of we vrede en vrijheid in Nederland nog steeds in één adem kunnen noemen. Vrede? Ja. Maar vrijheid? Daar heb ik mijn twijfels over”, sprak de burgemeester in haar toespraak.

Bij de voorbereidingen op de herdenkingsdienst in Tholen heeft de gemeente gekeken naar mogelijke dreigingen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vreesde verstoringen. “Gelukkig hebben we in onze regio geen signalen ontvangen”, vertelde Sijbers. “Ik wil iedereen daarvoor bedanken, maar toch... Hoe staat het met onze vrijheid als we tijdens de Dodenherdenking, waar we samen stil horen te staan, zorgen moeten maken om ordeverstoringen? Hoe kan het dat het niet langer vanzelfsprekend is om in stilte te herdenken?”

Tekst gaat verder onder de foto


Herdenkingsmonument Tholen - Rien Burgers

‘Elke medaille heeft twee kanten’

Van september 2024 tot en met augustus 2025 staat het hele land stil bij de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Burgemeester Sijbers benadrukte in haar toespraak herhaaldelijk deze ‘bijna 80 jaar vrede en vrijheid’. Desondanks schrok ze van de lijst met nog actieve Nederlandse militairen in het buitenland. “Nog steeds zijn er grote oorlogen of onrusten die landen en mensen verdelen. Het laat ons beseffen dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn”, aldus Sijbers.

Ook in Nederland merkt ze een toenemende verdeeldheid onder de mensen. “We zouden onze zorgen toch een keer mogen uitspreken zonder daarmee alles van een groep meteen goed te praten? Want het is waar: elke medaille heeft twee kanten. Maar het lijkt alsof iedereen steeds harder gaat roepen, elkaar probeert te overschreeuwen.”

Tekst gaat verder onder de foto


Dodenherdenking Tholen - Rien Burgers

Gedichten van scholieren

Daarom sloot burgemeester Sijbers haar toespraak met een ‘harde afspraak’ die ze met alle Tholenaren wil maken. “We willen niet dat onze inwoners negatieve ervaringen hebben door discriminatie, belediging of intimidatie, of zich onveilig voelen. Laten we de komende zes maanden, telkens wanneer we het ergens niet mee eens zijn, even pas op de plaats maken.”

Na de toespraak van de burgemeester was het de beurt aan de schoolkinderen. Annerieke Koopman, Evi-Lyn van Gorsel, Tess Koenders, Lisa van Loenhout en Madelaine droegen hun gedichten voor. De bijeenkomst werd afgesloten met de kranslegging. Concordia verzorgde de koralen. Ook in Sint Philipsland stonden de inwoners stil voor de slachtoffers.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief