Afbeelding
Foto: Gemeente Tholen

Uitslag Tholen is bekend: SGP is de grootste

Door: Remko Vermunt Actueel

THOLEN - De stembureaus in de gemeente Tholen hebben hun deuren gesloten. Van 7.30 uur tot 21.00 uur konden alle stemgerechtigden hun stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen en voor het raadgevend referendum over de 'sleepwet'. Welke partij wordt de komende vier jaar de grootste in onze gemeente? Volg het in onze liveblog.

In het atrium van het gemeentehuis in Tholen is om 21.00 uur een speciale verkiezingsavond gestart. De eerste uitslagen van de gemeenteraadsvergadering werden daar al verwacht rond 21.30 uur.

21.30 uur: Anna-Jacobapolder is het eerste stembureau wat zijn voorlopige uitslag bekendmaakt: CDA wint hier met 69 stemmen. Maar ook andere stembureaus maken hun uitslagen al bekend. De grote winnaar lijkt vooralsnog de PVV die deze keer voor het eerst meedoet in de Thoolse gemeenteraadsverkiezingen, toch behaalt de SGP vooralsnog het hoogste aantal stemmen. De PVV scoort op dit moment beter dan de SP, ABT en de combinatiepartij Groenlinks/PvdA.

22.27 uur: De definitieve opkomstcijfers zijn bekend. Ruim 65 procent van de stemgerechtigden heeft zijn stem laten horen. 13.016 inwoners (65,8 procent) van de gemeente Tholen wisten vandaag de weg naar de stembureaus te vinden. Vier jaar geleden lag het opkomstpercentage slechts iets lager op 64,5 procent.

23.00 uur: In het gemeentehuis van Tholen is de voorlopige uitslag bekendgemaakt. De SGP is veruit de grootste partij geworden en in de voorlopige uitslag behoudt de SGP zes zetels in de raad. Gevolgd door de VVD en de ChristenUnie die allebei drie zetels mogen bezetten. De PVV mag als vierde partij twee zetels bezetten, net als ABT, CDA en de combinatiepartij GroenLinks/PvdA. De SP is de grote verliezer op Tholen en behoudt nog één zetel.

23:35 uur: Liveblog wordt afgesloten. De heer C.W. Bierens, fractievoorzitter voor de VVD bij de Provinciale Staten van Zeeland, is door de lijsttrekkers van de verschillende partijen in gemeente Tholen benoemd als (in)formateur. Direct na de verkiezingen gaat hij gesprekken voeren met de partijen om hun wensen te inventariseren.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief