Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto: Pixabay

De meester honderdplussers wonen in Zeeland, op Tholen relatief weinig

Door: Olaf Knook Analyse

ZEELAND - Op 1 januari 2023 telde Nederland 2572 honderdplussers, wat meer dan twee keer zoveel is als twintig jaar geleden. De provincie Zeeland spant de kroon met de meeste honderdplussers in verhouding tot het aantal tachtigplussers. Deze cijfers zijn onlangs gepubliceerd in een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de afgelopen decennia is het aantal honderdplussers gestaag toegenomen, met elk jaar een groeiend aantal. De laatste drie jaar registreerde Nederland iets meer dan 2500 honderdplussers. Van de 2572 honderdplussers op 1 januari 2023 was een overweldigende meerderheid vrouw, namelijk 2.172. Dit verschijnsel wordt toegeschreven aan het feit dat vrouwen over het algemeen langer leven dan mannen.

Het CBS voorspelt dat het aantal honderdplussers vanaf 2025 verder zal stijgen en over zeventien jaar de grens van 5000 zal overschrijden. Deze toename komt door een groter aantal geboorten in vergelijking met eerdere generaties en de steeds langere levensverwachting van ouderen.

Tholen
Opvallend is dat Zeeland de provincie is met de meeste honderdplussers, met 4,2 honderdplussers per duizend tachtigplussers, gevolgd door Flevoland met 4,0 per duizend tachtigplussers. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich Limburg (2,2 per duizend tachtigplussers) en Noord-Brabant (2,4 per duizend tachtigplussers), waar het aantal honderdplussers aanzienlijk lager is. Ook in Tholen is dit aantal laag, met 2,3 per duizend tachtigplussers.

Op gemeentelijk niveau wonen er gemiddeld 2,9 honderdplussers per duizend tachtigplussers. Niettemin waren er in 21 van de 342 gemeenten op 1 januari 2023 helemaal geen honderdplussers te vinden. Vlieland (1 honderdplusser op de 67 tachtigplussers) en Schiermonnikoog (1 honderdplusser op de 73 tachtigplussers) steken eruit als de gemeenten met de hoogste verhouding honderdplussers.

Europees
In een bredere Europese context blijft Nederland relatief achter met 3,0 honderdplussers per duizend tachtigplussers in 2022, wat zich in de middenmoot van de Europese Unie bevindt. Ierland voert de lijst aan met 15,4 honderdplussers per duizend tachtigplussers. Daarentegen behoren Letland, Tsjechië, Roemenië, Kroatië en Bulgarije tot de landen met de laagste concentratie honderdplussers per duizend tachtigplussers in de EU.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief