Afbeelding
Foto: Bregje Kop

Column Eugène de Kok: 'Ik snap er niets van'

Door: Eugene de Kok Column

Er zijn van die momenten dat ik er helemaal niets van snap. Deze week heb ik tig van dat soort momenten gehad. Neem het nieuws van woensdagmorgen dat Nederland op de vijfde plek staat van de gelukkigste landen ter wereld. We zijn ten opzichte van vorig jaar één plek gestegen en moeten alleen wat noordelijker gelegen landen voor ons dulden. “Nederland heeft nog nooit zo hoog gestaan”, zei persbureau ANP. Dat is leuk nieuws om de dag mee te beginnen. Zou je denken, maar vervolgens stemmen we woensdag echter massaal op politici, zowel aan de linker- als rechterzijde, die ons vertellen dat er niets klopt van het beleid, ons democratische systeem en van Nederland in het algemeen. Een van de overwinnaars stelde dat hij ‘naar het front is geroepen’, omdat ‘we te midden staan van de brokstukken van wat ooit de mooiste beschaving was’. Ik kan het verkeerd hebben, maar Nederland lijkt niet op Burundi of Venezuela, landen die wel in duigen liggen en onderaan de lijst der gelukkigen bungelen. En zover zal het ook nooit komen, wie er hier ook aan het roer staat.

Om de balans te bewaren: als ik een cabaretier op het boekenbal de opening hoor verstoren, omdat hij denkt iets tegen bovenstaande zelfverklaarde redder des vaderlands te moeten doen, is dat ook zo’n moment waarvan ik niets begrijp. Dat heb ik ook bij mensen die maar blijven roepen dat ‘het’ een gevaarlijke man is en met zwaar beladen termen smijten. Ik heb geen idee wat ze ermee denken te bereiken.

Nog zo'n moment: de verkiezingsuitslag was volgens deskundigen een signaal dat op klimaatgebied alles veel te snel gaat. Tegelijkertijd weten installateurs niet waar ze hun zonnepanelen en warmtepompen vandaan moeten halen en schieten windmolen- en zonneparken als paddenstoelen uit de grond. Wie koopt al die panelen en pompen dan?

En tot slot: we hebben ook iemand die al jaren schreeuwt dat het wachten is op een aanslag als het kabinet niets doet tegen de ‘massa-immigratie’. Maar als er dan zo’n aanslag plaatsvindt, door iemand die hier niet is geboren (van wie ik overigens he-le-maal niets snap) halveert bij de verkiezingen de partij van de man die daar al jaren op hoge toon voor heeft gewaarschuwd. Ik snap er niets van. Gelukkig zijn er niet elke week verkiezingen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief