Afbeelding
Foto: Pixabay

Column Eugène de Kok: 'Elektrisch in Amsterdam'

Door: Eugene de Kok Column

Voordat ik begin, moet ik iets bekennen. Ik heb als student een paar jaar in Amsterdam gewoond en had het daar niet naar mijn zin. Het klikte niet. Zeven dagen per week feest waren er voor mij zeker zes te veel.

Vanwege die verloren jaren oordeel ik af en toe wat hard over de hoofdstad, bijvoorbeeld als ik een handjevol BN’ers hoor klagen over de dagelijkse tsunami van toeristen of als een binnenbrandje in het Vossius Gymnasium, een allesbehalve zwarte school in Zuid, breed wordt uitgemeten op de landelijke radio en televisie, omdat negen van de tien ouders van schoolgaande kinderen iets doet of iemand kent in medialand.

Als ik op dat soort momenten doordraaf met mijn gejammer wijst mijn beste vriend me terecht. Hij zegt dan dat het nu eenmaal de hoofdstad is, er meer mensen wonen dan aan de randen van Nederland en er dus ook meer gebeurt. Hij zegt dan dat ik moet waken niet over te komen als een verongelijkt provinciaaltje.

En hij heeft gelijk. Amsterdam is een grote, belangrijke en mooie stad, de grachten zijn niet voor niets werelderfgoed, het Rijksmuseum moet je één keer in je leven hebben gezien en de lokale voetbalclub doet het alleszins redelijk. Amsterdam heeft mij niets misdaan. Ik had het er gewoon niet naar mijn zin.

Dat gezegd hebbende, het volgende. Kan iemand iets doen aan het Amsterdamse stadsbestuur? Vorige week hoorde ik de eeuwige politica Sharon Dijksma, nu wethouder in Mokum, raaskallen op de radio. Zij en haar medebestuurders, die al naam maakten met het verbieden van de letters I Amsterdam en rondleidingen op de Wallen, zeiden vorige week dat er vanaf 2030 alleen nog elektrische auto’s in de stad mogen rijden. Hoe willen jullie dat doen, vroeg de interviewer? Sharon zei veel, maar had geen idee. Zijn er in 2030 genoeg laadpalen? Sharon zei veel, maar had geen idee. Wie gaat het betalen? Sharon zei veel, maar had geen idee. Kun je na 2030 alleen als je heel rijk bent en een Tesla kunt veroorloven nog in de stad komen? Sharon had wel een idee, maar zei opeens niet zoveel. Amsterdam is misschien geen stad voor provinciaaltjes zoals ik, maar als dit stadsbestuur blijft drammen voor niemand meer.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief