De Maartenskerk in Sint-Maartensdijk
De Maartenskerk in Sint-Maartensdijk Foto: Olaf Knook

Dit zijn alle activiteiten op Tholen tijdens Open Monumentendag

Door: Olaf Knook Cultuur

THOLEN - Nog even en dan openen de historische monumenten op zaterdag 9 september weer hun deuren. Wij hebben alle activiteiten op Tholen tijdens Open Monumentendag voor je op een rijtje gezet.

Tholen: In het Oude Stadhuis vind je in de Raadzaal op de eerste verdieping historische toetsinstrumenten en fraaie kopieën daarvan worden gedemonstreerd door Jan de Viet, artistiek adviseur van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten. De Christelijk Gereformeerde Kerk opent de deuren voor het publiek. Helaas is de rooms-katholieke kerk afgehaakt vanwege een gebrek aan vrijwilligers. De Visperk aan de Visstraat, de Pomp op de Markt en de kanonnen tegenover de Parksingel en op de Havendijk bij Kaaij zijn niet te missen. Ook de molens De Hoop en De Verwachting verwelkomen mensen.

Sint Philipsland: Neem een bezoekje aan aardewerkfabriek Prosman of loop binnen bij de eeuwenoude boerderij Henriette Hoeve aan de Henriettedijk. Uiteraard is de Hervormde Kerk ook open. Van 14.00 tot 14.45 uur wordt hier het concert voor orgel, blokfuit en zang gehouden. Molen De Hoop is tot 14.00 uur te bekijken. De Weegbrug en de Travalje aan de Oostdijk zijn ook niet te missen.

Sint-Maartensdijk: De Oranjekamer is open voor het publiek om de geschiedenis van Smerdijk te laten zien. Aan de Oude Sint-Annalandseweg wordt Boerderij De Grote Muiterij gerestaureerd. Mensen zijn welkom om een kijkje te nemen naar de restauratie. In de Maartenskerk vinden diverse activiteiten plaats, zoals een tentoonstelling van oude foto’s en je mag zelf het orgel bespelen. De Vis aan de Derde Dijk en de Pomp op de Mark kunnen ook niet ontbreken.

Sint-Annaland: Streekmuseum De Meestof toont veelsoortige interieurs. Op de verdieping zijn een opkamer, landarbeiderswoning en kruidenierswinkel ingericht. In de landbouwschuren vragen een schoolklas, melkinrichting en wagenmakerij de aandacht. Bij de Molen De Vier Winden worden verse Zeeuwse babbelaars gebakken. In de Hervormde Kerk wordt een fotocollectie gehouden. Koperensemble Avancement houdt verschillende optredens: om 11.00 uur bij Streekmuseum De Meestoof, 13.30 uur bij de Hervormde Kerk en om 15.00 uur op het Havenplein.

Oud-Vossemeer: In Oud-Vossemeer openen de Sint-Wilibrorduskerk en de Hervormde Kerk hun deuren voor de geïnteresseerden. Of loop binnen bij het Ambachtsherenhuis aan de Raadhuisstraat. De Molen De Jager is gebouwd in 1850 en verkoopt tijdens de Open Monumentendag meel en diverse soorten bakmixen. Het Smidsklokje aan de gevel van het woonhuis bij de smederij is ook niet te missen. In het Huys van Roosevelt worden op 9 september op de bovenverdieping de unieke pentekeningen van Rien Stoutjesdijk tentoongesteld.

Poortvliet: Bezoek de Pancratiuskerk die het dorp in de late middeleeuwen van een zeker belang was. Aan de Zuidstraat opent boerderij Hofstee de deuren voor het publiek. De Stichting Streekdracht Tholen verzamelt, beheert en toont de klederdracht van het eiland Tholen. De leden van de stichting zullen in een rondgang over het eiland op meerdere plaatsen te zien zijn. Om 10.00 uur bij de opening in Poortvliet en later in de Pancratiuskerk. ’s Middags zijn ze rond half bij de boerderij De Grote Muiterij en om 15.00 uur zullen ze meelopen met de dorpswandeling door Sint-Maartensdijk.

Scherpenisse: In Scherpenisse worden rondleidingen gehouden door de Hervormde Dorpskerk en mag je het kerkorgel bespelen. De molen De Korenbloem is ‘s ochtends geopend van 10.00 uur tot 12.30 uur en waarschijnlijk ook ‘s middags van 13.30 tot 17.00 uur.

Anna Jacobapolder: Kraampje van Wisse organiseert een gezellige en gezonde Boerenmarkt met verse streekproducten. Om 10.30 uur is de opening van de kinderboerderij. Kinderen kunnen ponyrijden of deelnemen aan een proeverij van cider en fruit.

Stavenisse: Last but not least: Hofstee Den Roosenstuyll opent de deuren. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen op het erf, in de boomgaard, moestuin en de ambachtelijke schuur met oude foto’s van de boerderij en een expositie van olieverfschilderijen.

Dorpswandelingen: Op het eiland worden ook gratis dorpswandelingen georganiseerd. De wandelingen in Sint-Maartensdijk beginnen om 10.00, 11.30, 13.30 en 15.00 uur met een gids en start op de Markt. In Sint-Annaland beginnen de wandeltochten om 11.00 en 14.00 uur vanaf de hoofdingang van museum De Meestoof. In Tholen starten de wandelingen om 11.00 en 14.00 uur vanaf restaurant JuNa aan de Kaay.

Fietsroutes: Voor Open Monumentendag zijn vier fietsroutes uitgeschreven. Elke route voert u langs een deel van alle monumenten op de eilanden van Tholen en Sint Philipsland. De beschrijving van de routes kunt u downloaden van de site van Heemkundekring Stad en Lande van Tholen. Je kan kiezen uit:

Fietsroute Tholen/Poortvliet/Strijenham/Schakerloo/Tholen. Lengte: circa 28 km.
Fietsroute Sint-Philipsland/Vrijberghe/Oud-Vossemeer/Sint-Philipsland. Lengte: circa 24 km.
Fietsroute Sint-Annaland/Stavenisse/Oud-Kempenhofstede/Sint-Annaland. Lengte: circa 22 km.
Fietsroute Sint-Maartensdijk/Pluimpot/Westkerke/Scherpenisse/Sint-Maartensdijk. Lengte: circa 16 km.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief