Het gemeentehuis van Tholen.
Het gemeentehuis van Tholen. Foto: Remko Vermunt
BEGROTING 2024

Begroting Tholen: Voorlopig financieel gezond, maar rode cijfers vanaf 2026

Door: Olaf Knook Economie

THOLEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag de begroting voor 2024 gepresenteerd. Het document laat zien dat Tholen de komende twee jaar met winst zal afsluiten, maar daarna in de rode cijfers terecht gaat komen. Vanaf 2026 verwacht het gemeentebestuur dat ze niet meer genoeg geld hebben en maatregelen moeten nemen om financieel stabiel te blijven.

Tholen heeft voorlopig nog genoeg geld, maar waarschuwt voor mogelijke problemen in de toekomst. Met die boodschap presenteerde wethouder van financiën Peter Hoek dinsdag de begroting. De gemeente voldoet de komende jaren aan alle financiële doelstellingen die door de raad zijn samengesteld. Maar hoewel het college grote plannen heeft, geven de huidige omstandigheden weinig ruimte voor investeringen op de lange termijn.

Rood staan

Wat veroorzaakt de rode cijfers? De reden hiervoor is dat alle gemeenten vanaf 2026 minder geld van de overheid zullen ontvangen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat het om een tekort van 3 miljard euro als de overheidssteun wordt verminderd. “De structurele middelen die het Rijk via de Algemene Uitkering beschikbaar stelt, groeien niet evenredig mee met de taken die gemeenten moeten uitvoeren”, stelt de gemeente Tholen.

Het is niet gebruikelijk voor gemeenten om een meerjarenbegroting te presenteren die niet helemaal sluitend is. Maar de VNG vindt dat dit nu een verstandige beslissing is, vooral omdat de gesprekken met het huidige demissionaire kabinet nog lopen. Door te laten zien welke impact de keuzes van het kabinet hebben, willen gemeenten duidelijk maken aan het Rijk en de Tweede Kamer dat ze op lange termijn niet genoeg geld hebben om hun huidige taken uit te voeren.

Onderwijs

De gemeente heeft voor volgend jaar vooral grote plannen op het gebied van onderwijs. Tijdens de schoolvakantie wil het college binnen zes weken de volgende scholen vernieuwen: OBS De Luyster in Sint Philipsland, BBS Koningin Julianaschool in Sint Philipsland en BBS Rehobothschool in Stavenisse. Ze zijn ook bezig met de voorbereidingen voor de renovatie of nieuwbouw van OBS De Schalm in Stavenisse.

Daarnaast zijn er gesprekken gaande tussen de gemeente en het Calvijn College over wat te doen met de regioschool. Er zijn twee opties die worden besproken. De eerste is om het huidige schoolgebouw te renoveren, en de tweede is om de school te verplaatsen naar een trainingsveld van de Tholense Boys. Voor het jaar 2024 worden de totale lasten voor onderwijs geraamd op ongeveer 5 miljoen euro.

Lasten van bewoners

De lokale lasten van Tholenaren blijven grotendeels gelijk en stijgen met minder dan 3 procent voor alle huishoudens. De stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de afvalstoffenheffing. De inzamelkosten van de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) zijn fors gestegen met ongeveer 20 procent. Het tarief voor de hondenbelasting wordt tot en met 2025 met 25 procent per jaar verlaagd. Daarna verdwijnt deze belasting volledig voor Tholenaren. De forensenbelasting wordt verhoogd met 2 procent. De overige belastingen blijven ongeveer gelijk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief