Hoe gaat het met de woningmarkt in Zeeland?
Hoe gaat het met de woningmarkt in Zeeland? Foto: Wesley van der Linde

Huizenprijzen in Zeeland dalen minder hard dan in andere provincies

Door: Olaf Knook Economie

ZEELAND - In de afgelopen drie maanden zijn er 13,3 procent minder huizen verkocht in Zeeland, wat de op een na grootste daling is na Flevoland. Bovendien zijn de huizenprijzen in de Zeeuwse steden met 3 procent gedaald. Dit betekent dat de prijzen in Zeeland niet zo sterk dalen als in de meeste andere provincies.

Dat blijkt uit gegevens van het CBS en het Kadaster die maandag 23 oktober zijn gepubliceerd. In het derde kwartaal van 2023 daalden de prijzen van koopwoningen tegenover het voorgaande jaar. Gemiddeld waren de koopwoningen 4,6 procent goedkoper. De woningprijzen in Zeeland daalden slechts met 3 procent. Alleen in Groningen en Limburg gingen de prijzen minder snel naar beneden. Een bestaande koopwoning kostte gemiddeld 417.656 euro.

Woningtransacties

Van juli tot september veranderden 46.948 bestaande koopwoningen in Nederland van eigenaar. Dat is 6,9 procent minder dan het jaar ervoor. In alle provincies werden er minder woningen verkocht. In Zeeland werden 13,3 procent minder huizen verkocht in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Dat is de op een na grootste daling van alle provincies. Alleen in Flevoland werden nog minder huizen verkocht (15,2 procent).

De prijzen van alle soorten woningen waren lager dan een jaar eerder. De grootste prijsdaling, namelijk 5 procent, deed zich voor bij vrijstaande woningen. Bij tussenwoningen was de prijsdaling kleiner met 4,3 procent. Daarnaast lieten alleen appartementen een toename zien in het aantal verkopen, met een toename van 4,6 procent. Voor de overige type woningen was er een afname. De sterkste daling vond plaats bij hoekwoningen (12,4 procent).Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief