Afbeelding
Foto ter illustratie: Pexels

Zeeuwse industrie blijft worstelen met personeelstekorten

Door: Redactie Economie

ZEELAND - Terwijl de arbeidsmarkt enigszins afkoelt, blijft de Zeeuwse arbeidsmarkt voor technische beroepen zeer krap. Deze beroepen komen vooral in de industriesector voor: bijna de helft van de werkenden in de Nederlandse industrie werkt in een technisch beroep. De industrie is een belangrijke sector in Zeeland en veel industriebedrijven in de regio ondervinden hinder van de personeelskrapte.

De industrie is qua werkgelegenheid een grote sector in Nederland, en het aandeel industriebanen buiten de Randstad ligt over het algemeen zelfs nog wat hoger dan gemiddeld. Ook in Zeeland is de industrie oververtegenwoordigd, met in totaal ruim 23.100 werknemersbanen. Vooral de metaalindustrie en chemie zijn sterk vertegenwoordigd.

Personeelstekort

In Nederland staan 33.850 vacatures open in de industrie eind Q3-2023, waarvan 1.050 in Zeeland. Het merendeel van de vacatures komt vanuit de metaalindustrie en technologische industrie.

Voorbeelden van beroepen met tekorten in de industrie zijn monteurs industriële machines en installaties, medewerkers technische dienst, CNC-verspaners, projectleiders elektrotechniek. Dit zijn ook beroepen waar al jarenlang een structureel personeelstekort bestaat. De verwachting is ook dat deze tekorten de komende jaren aanhouden. Dit betekent blijvend goede baankansen voor werkzoekenden die in deze beroepen aan de slag willen. UWV zag dat meer dan de helft van de structureel kansrijke beroepen in het segment industrie, techniek en bouw valt.

Industriële productie onder druk

Volgens de arbeidsmarktprognose 2023-2024 van UWV neemt het aantal werknemersbanen in de industrie in Nederland naar verwachting af in 2024. De afgelopen maanden is de industriële productie ten opzichte van eerdere jaren al gedaald. Hier liggen een aantal oorzaken aan ten grondslag. Bijvoorbeeld de stijgende energieprijzen, materiaaltekorten, (nieuwe) internationale protectionistische wetgeving en de hoge inflatie- en rentepercentages.

Vergrijzing

De afnemende werkgelegenheid betekent echter niet dat de personeelskrapte afneemt. In Zeeland ervaart een groot deel van de werkgevers een tekort aan arbeidskrachten als belemmering (40,9 procent). Daarbij is de industrie aan het vergrijzen. Het aandeel 50-plussers in de industrie in Zeeland is 42 procent. Hierdoor blijft de (vervangings)vraag naar personeel naar verwachting groot. Er gaan immers binnen afzienbare termijn veel mensen uit de sector met pensioen.

Ontwikkeling WW-uitkeringen
In december 2023 werden er in Zeeland 2.698 WW-uitkeringen verstrekt, een stijging van 1,8 procent ten opzichte van de maand ervoor. In vergelijking met december 2022 steeg het totaal aantal verstrekte WW-uitkeringen in Zeeland met 6,9 procent. In Nederland steeg het aantal het WW-uitkeringen de afgelopen maand met 0,3 procent. Ook in de industrie steeg het aantal WW-uitkeringen afgelopen maand in Zeeland. Ingezoomd op specifieke beroepen, hebben productiemedewerker en magazijnmedewerker een relatief grote vertegenwoordiging in de WW vanuit de sector industrie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief