Valpreventie.
Valpreventie. Foto: Marja Noorthoek

‘105.000 mensen belanden na een val op de spoedeisende hulp’

Door: Redactie Ingezonden

SINT PHILIPSLAND - Fysiotherapeut Benjamin Brouwers gaf op woensdag 14 februari een lezing over valpreventie in dorpshuis De Wimpel. De aanwezigen hoorden verbijsterd dat er jaarlijks landelijk 105.000 mensen op de spoedeisende hulp belanden na een val, waarvan bijna de helft na een val in en rond het huis.

Met name ouderen verliezen steeds meer balans. Niet alleen vanwege de vergrijzing, maar ook door gebrek aan beweging en het gebruik van medicijnen en in combinatie met alcohol. Sommige medicijnen veroorzaken duizeligheid als bijwerking, wat het risico op vallen vergroot. Met alle gevolgen van dien. Hierdoor durven sommige mensen niet meer veel naar buiten te gaan, terwijl dit juist belangrijk is.

Nordic walking-stokken

Het is dan ook helemaal niet vreemd om nordic walking-stokken te gebruiken voor extra steun of een rollator. Tijdens de lezing werd een goede houding bij het gebruik van een rollator gedemonstreerd. Daarnaast deden de aanwezigen enkele eenvoudige oefeningen om de beenspieren te versterken en de fitheid te verbeteren.

90 jaar geleden

Na deze informatieve sessie bedankte de voorzitter de heer Brouwers met een flesje wijn. Hij informeerde ook de aanwezigen dat negentig jaar geleden, op 17 februari 1934, de vereniging in het register van de Kamer van Koophandel is ingeschreven.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief