Arjan Deurloo (inzet links) en Jeroen Lindhoud.
Arjan Deurloo (inzet links) en Jeroen Lindhoud. Foto: Gemeente Tholen en VVD Tholen

Deurloo en Lindhout twijfelen aan budget na uitstel van renovatie basisscholen

Door: Olaf Knook Politiek

THOLEN - Het budget voor de vernieuwing van drie basisscholen wordt in twijfel getrokken door Arjan Deurloo en Jeroen Lindhoud van VVD Tholen. Deze week werd de renovatie van de Fluplandse scholen uitgesteld vanwege kostenstijgingen. De heren vragen zich af hoe de gemeente ervoor zorgt dat de kosten niet de pan uit rijzen bij de vernieuwbouw van deze scholen. 

Volgens Deurloo en Lindhoud is het cruciaal dat de kosten binnen het budget blijven. “We zien momenteel dat investeringen voor nieuwe huisvesting van met name basisscholen enorm worden overschreden”, schrijven ze aan het college van burgemeester en wethouders. “Van de ene kant dat het binnen budget blijft, maar van de andere kant dat de scholen meegaan met de moderne manier van onderwijs en daar past een gebouw bij wat up-to-date is.”

‘Kostbare trajecten’

De renovatie van basisscholen De Luyster en Koningin Julianaschool in Sint Philipsland start niet zoals gepland in de zomervakantie van 2024. Het idee was om drie basisscholen binnen zes weken te renoveren, maar de eerste gesprekken tonen aan dat het lastig is om binnen het budget te blijven. De renovatie is uitgesteld naar de zomer van 2025. Voor de Rehobothschool in Stavenisse wordt volgend jaar wel een proces gestart.

“Hoe denkt het college de projecten financieel bij te sturen, zodat ze toch binnen het begrootte budget blijven?”, vragen Deurloo en Lindhoud zich af. Daarnaast willen de fractieleden weten wat het verschil is tussen deze situatie van de twee basisscholen in Sint-Philipsland en de ‘kostbare trajecten van de brede scholen’ in Tholen en Sint-Maartensdijk. Ook toen vielen de kosten hoger uit dan verwacht.

Opheldering

Verder is het nog onduidelijk wanneer precies is besloten om de renovatie van De Luyster en Koningin Julianaschool uit te stellen. Ook hierover willen Deurloo en Lindhoud graag opheldering. Tot slot vragen ze hoe de gemeente gaat voorkomen dat de nieuwbouw van scholen in Poortvliet en Sint Philipsland niet opnieuw het budget overschrijdt.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief