Kiona Malinka en Coen Crusio aan de keukentafel.
Kiona Malinka en Coen Crusio aan de keukentafel. Foto: Luuk Roozeboom
AAN DE KEUKENTAFEL

Aan de keukentafel met Coen en Kiona: ‘We zijn de vierde Crusio generatie’

Door: Sanne Brusselaars Rubriek

THOLEN - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Coen Crusio en Kiona Malinka.

Crusio is een bekend fenomeen in de regio, Coen. Vertel eens, is dat jouw familiebedrijf?

“Ja, dat klopt. Wij zijn alweer de vierde generatie die het familiebedrijf runt. In 2010 hebben we het officieel overgenomen van mijn ouders, en sindsdien is er best wel wat veranderd,” vertelt Coen.

Ja, want het is niet alleen de ijssalon in het centrum van Bergen op Zoom meer?

“Zeker niet,” bevestigt Kiona. “De afgelopen jaren zijn we enorm gegroeid. We begonnen als jonge ondernemers en hadden een sterke drang om te bewijzen wat we konden. We transformeerden het pand naar een koffiebar voor winteropenstelling, selecteerden diverse koffiebonen, en bakten dagelijks onze eigen patisserie om onze klanten te blijven bedienen. Zelfs een reis naar China maakte deel uit van onze zoektocht naar de beste theesmaken om ons te onderscheiden,” vult Coen aan. “In 2016 besloten Kiona en ik na zo’n 6 jaar gericht op koffie, thee en patisserie te hebben gefocust, om volledig terug te gaan naar ons kernproduct: ijsjes! We sloten de zaak die winter tijdelijk om dit plan te realiseren en hebben stapsgewijs afscheid genomen van alle andere producten, behalve ijs. Die focus beviel ons enorm goed. Tijdens de coronaperiode verkochten we bewust ook buiten onze eigen voordeur en plaatsten we ijsbars bij gesloten horecabedrijven, wat snel de koers van ons bedrijf veranderde.”

Vertel!

“Vanaf dat moment maak ik ook niet meer al het ijs in mijn eentje, maar met een toegewijd ijsmakersteam,” vervolgt Coen. “Vorige winter, toen onze klant in Hoogerheide aangaf te stoppen met zijn ijssalon, zagen we een kans om dat gat op te vullen. We openden onze tweede eigen ijssalon iets verderop in de Raadhuisstraat!”

Het bedrijf bestaat al 110 jaar, waarom heeft die uitbreiding zo lang op zich laten wachten?

“Eigenlijk stond een tweede zaak nooit echt op ons lijstje,” vertelt Kiona. “Maar dit voelde als een hele duidelijke keuze!” 

En al die vier filialen zijn geopend in het voorjaar?

“Ja, dat klopt. Het ging onwijs snel in het voorjaar omdat onze klant op De Boulevard ook overwoog te verkopen. We hebben daar enorm ons best voor gedaan, en gelukkig is het ons gelukt om ook die prachtige plek over te nemen,” licht Coen toe met een glimlach. “En toen kwam er ook nog een telefoontje uit De Zeeland,” vertelt Kiona. “Dus na twee maanden in het seizoen van 2023 hadden we niet één, maar vier ijssalons!” 

Dan moet jullie team ook wel uitgebreid zijn, of niet?

“Zeker weten! Ons team groeide snel met ons mee. Voor we het wisten, stonden we vorige zomer met een team van 75 man die voor ons ‘in het ijs’ werkten. Het leuke is dat we ons personeel nu ook veel uitdagendere banen kunnen bieden dan voorheen. Doordat we een verandering in onze mindset hebben doorgemaakt, is het mogelijk om verder te groeien en vooral te verbeteren wat we nu hebben. Dat is iets waar we in de winterperiode veel mee bezig zijn,” vertelt Kiona.

Dat klinkt als een gezellig personeelsfeestje.

“Ja, zeker!”

Ken je ze ook allemaal, je team?

“Eigenlijk wel, maar ik had het één jaar wel wat moeilijker,” biecht Coen op. “Dat was tijdens de coronaperiode, met al die mondkapjes. Een behoorlijke uitdaging!”

Was het voor jou een grote stap Kiona, om binnen de onderneming Crusio aan de slag te gaan?

Kiona: “Eigenlijk niet. Ik heb nooit gewerkt voor een baas, dus die vrijheid was ik wel gewend en eerlijk gezegd is dat ook iets waar ik heel lekker op ga. Wij allebei eigenlijk. Maar Coen en ik zijn ook 21 jaar samen, we kennen elkaar door en door, dus het was een hele logische stap om samen deze onderneming met beide handen aan te pakken.”

Al 21 jaar, wat goed. Is het dan nooit lastig om continu samen te werken?

“Eigenlijk niet. We vullen elkaar heel goed aan. We hebben beide totaal verschillende karakters, en hebben op basis daarvan gekeken hoe we dat als ondernemer het beste kunnen invullen,” licht Kiona toe.

Oh ja, vertel eens?

“Haha, ja we zijn echt heel verschillend. Wat wel overeenkomt is dat we allebei niet denken in beperkingen, dus dat is heel fijn en heel belangrijk als ondernemer.” Coen vult haar aan: “Kiona is echt heel creatief en bedenkt veel ideeën. Ik ben dan weer de afronder van al die ideeën.”

Dat klinkt als een hele goede combinatie!

“Precies, het is de perfecte combinatie!” bevestigt Kiona.

Zijn jullie het altijd met elkaar eens? Of is het zo dat als de één het er niet mee eens is, het er ook niet doorheen komt?

“Nou, niet automatisch,” vertelt Coen. “Maar als de één het niet eens is met de ander, dan moet je elkaar echt overtuigen.” Kiona: “Als het dan uiteindelijk zo is dat er alsnog één van de twee niet overtuigd is, dan gaat het niet door. We vertrouwen wel zo op elkaar dat we dan weten dat het toch niet zo’n goed idee is.” “Alleen ben ik wel koppiger dan Kiona,” biecht Coen op. “Ik blijf proberen Kiona te overtuigen terwijl zij zich er sneller bij neerlegt.”

En nu? Hoe ziet de toekomst eruit?

“Eigenlijk willen we blijven groeien. En dat hoeft niet perse in aantal zaken te zijn, maar vooral in de kwaliteit,” vertelt Coen. “We zijn natuurlijk al ontzettend gegroeid het afgelopen jaar en we vinden het nu belangrijk dat iedere zaak het echt Crusio gevoel geeft,” licht Kiona toe. “Maar we hebben ook nog een scoop!” roept Coen enthousiast.

Die scoop willen wij wel horen natuurlijk!

“Dat snap ik,” lacht Coen. “We gaan komend jaar een vijfde vestiging openen.” Kiona vult enthousiast aan: “Een mobiele vestiging! Er komt een truck in een mooie woonwijk in Halsteren, op de Schans. Dus het is wel een mobiele vestiging, maar wel met een vaste standplaats.” “En een hele mooie standplaats. We wilden al naar Halsteren, maar deze wijk is hartstikke mooi en in de zomer komen er veel mensen voorbij gelopen. Daar kijken we echt naar uit,” vertelt Coen trots.

Dat klinkt goed, ik ben heel benieuwd! Dan tot slot de eindvraag: met wie zouden jullie een keer aan de keukentafel willen zitten om even een halfuurtje te kletsen?

“Nou, ik weet het gelijk!” zegt Coen. “Ik wil wel wat vaker met Kiona aan tafel zitten. Dat is er een klein beetje bij ingeschoten de laatste jaren, dus heel graag met jou,” zegt hij terwijl hij naar Kiona kijkt. Kiona lacht: “Nu voer je wel druk op voor mij natuurlijk! Maar als wij dan toch al samen aan die keukentafel zitten, dan zou ik graag de premier van Nieuw-Zeeland willen uitnodigen. Ik ben, hoe ouder ik word, meer dolle-mina achtige feminist geworden. Dus ik zou het interessant vinden om te horen hoe vaak zij het ‘vrouw zijn’ tegenkomt in haar dagelijkse beroep.” 

Paspoort
Naam: Coen Crusio (42)
Kinderen: Oscar (6) en Babet (1)
Wat doe je graag in je vrije tijd? 
“In mijn vrije tijd kan ik echt genieten van lekker eten. Ik hou ervan om simpelweg te genieten van lekkere dingen zoals goed brood en lekkere koffie. Het hoeft niet per se fancy te zijn, zolang het maar goed smaakt. En sporten! Ik sla graag een balletje tijdens een potje padel. Net zoals velen in Nederland, denk ik.”

Naam: Kiona Malinka (38)
Kinderen: Oscar (6) en Babet (1)
Wat doe je graag in je vrije tijd? 
“In mijn vrije tijd geniet ik, net als Coen, van lekker eten en het ontdekken van culinaire pareltjes. Het is echt mijn ding om doelbewust naar plekken te gaan waar je heerlijk kunt eten, gewoon een lekker broodje bestellen bijvoorbeeld. Sporten was vroeger mijn ding, maar met een jong gezin en alle werkverplichtingen staat dat nu wat op een lager pitje. Toch is sporten nog steeds mijn passie, van yoga tot tennis.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief