Jean-Pierre Petiet, franchisenemer bij Marquardt Küchen in Sint-Maartensdijk.
Jean-Pierre Petiet, franchisenemer bij Marquardt Küchen in Sint-Maartensdijk. Foto: Luuk Roozeboom

Aan de keukentafel met Jean-Pierre Petiet: ‘Je kunt het zo gek niet bedenken’

Door: Olaf Knook Rubriek

SINT-MAARTENSDIJK - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Jean-Pierre Petiet, franchisenemer bij Marquardt Küchen in Sint-Maartensdijk.

Jean-Pierre, hoe ben jij in het ondernemerschap gestapt?

“Ik begon eerst op vrij jonge leeftijd als ondernemer in de bouw. Ware het niet dat ik op mijn 27e diabetes type 1 kreeg. Toen ben ik in loondienst gaan werken bij mijn buurman, die een eigen keukenzaak had. Zo heb ik het vak geleerd en ben ik gegroeid van keukenverkoper tot filiaalmanager. Maar ik ben pas sinds kort betrokken bij Marquardt Küchen, want ze wilden een filiaal starten in Sint-Maartensdijk. Ze benaderden me omdat ik een Zeeuw ben en verstand heb van keukens. Toen ben ik naar mezelf gaan kijken: zou dat ondernemerschap goed gaan met mijn gezondheid? Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dus besloten om die stap te zetten.”

Je bent een Zeeuw, maar hebt een Franse naam. Hoe kan dat?

“Mijn vader heeft me de naam Jean-Pierre gegeven. Maar ondanks mijn Franse naam ben ik geboren en getogen in Zeeland. Ik kom zelf uit Kloetinge. Mijn achternaam Petiet komt van de hugenoten die vanwege de opstand in Frankrijk via België naar Middelburg zijn gevlucht. Daar zijn meer mensen met mijn naam te vinden. Grappig genoeg ben ik helemaal niet goed in Frans. Op de middelbare school haalde ik met pijn en moeite een 5 voor Frans, haha.”

Grappig! Maar Marquardt Küchen klinkt Duits. Waar komt dat vandaan?

“De oprichter, meneer Marquardt, is ooit begonnen in Duitsland in de wereld van natuursteen en keukens. Zijn quotum was altijd: ‘Een keuken is geen keuken als er geen stenen werkblad op ligt’. Er zijn nu veel keukenzaken met stenen werkbladen, maar niet de unieke natuurstenen bladen van ons. Daar onderscheiden wij ons in.”

Hoelang ben je nu al ondernemer bij Marquardt Küchen?

“Ik ben nu twee jaar ondernemer bij Marquardt Küchen. Ons filiaal in Sint-Maartensdijk bestaat ook twee jaar. Marquardt als bedrijf bestaat al veel langer en heeft 43 winkels in Duitsland en inmiddels 12 winkels in Nederland.”

Hoe kijk je terug op de laatste twee jaar?

“Als ondernemer zeggen ze dat succes je grootste vijand kan zijn. Hoe meer je groeit, hoe meer uitdagingen en problemen naar voren komen die niet goed zijn geregeld. Maar ik ben dankbaar voor de ontvangst hier op het eiland Tholen. Het is voor mij heel belangrijk dat onze klanten tevreden zijn. Ik vind het belangrijk dat wanneer je een keuken koopt, je er over 10 jaar nog steeds plezier van hebt. Als een broek niet meer past, koop je na twee jaar gewoon een nieuwe. Maar met een keuken werkt dat niet zo. Een keuken mag nooit een miskoop zijn.”

Is het anders om te ondernemen op Tholen dan in een grotere stad?

“Jazeker, in een grote stad valt een bedrijf minder op. Op Tholen ligt dat heel anders. Ook heb je meer mond-tot-mondreclame in een kleinere gemeente. Iedereen kent elkaar. Maar het is ook niet erg om fouten te maken. Wij zijn ook maar mensen. De complexiteit van keukens is enorm. We hebben verschillende leveranciers, maten, kleuren en combinaties. Vroeger had je gewoon standaardmaten voor kastjes, maar nu zijn er allerlei hoogtes, breedtes, aanpassingen en maten beschikbaar. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk.”

Heb je genoeg vrijheid als ondernemer bij Marquardt Küchen?

“Dat hangt af van de context. Als je deel uitmaakt van een franchiseorganisatie, moet je je daar ook aan houden. Voor mij was het nooit een vraag of ik iets wel of niet zou doen. Alles is mijn eigen keuze geweest. Ik sta daar juist voor en blijf mezelf. Ik ben iemand die zich makkelijk aanpast aan de omstandigheden. En ik geloof dat elke ondernemer dat ook moet doen. Je moet altijd kunnen inspelen op nieuwe situaties.”

Vond je het spannend om weer te gaan ondernemen?

“Het starten van een onderneming heeft financiële consequenties, dus dat maakt het altijd spannend. En de vraag is ook vaak: hoe succesvol ben je? Ik ben nu twee jaar bezig en na drie jaar kun je daar een beter beeld bij krijgen. Maar het is ook hoe spannend je het zelf maakt. Ik zit hier wel eens een week waarbij ik denk: ‘Zal er nog een klant komen?’ Je moet kunnen omgaan met die negatieve gedachten. Maar ik denk dat ik inmiddels al zoveel jaar verder ben dat ik daar goed mee kan omgaan.”

We leven in een maatschappij waarbij bijna alles direct voor handen is. Hoe kijk je als ondernemer naar het verwachtingspatroon van de consument?

“Als ondernemer is het belangrijk om de verwachtingen van de klant te begrijpen. Je moet een luisterend oor hebben voor de consument. Het is aan de ondernemer om de wensen van de klant te onderzoeken. Het kan zijn dat iemand 30 jaar geleden een keuken heeft gekocht en daar een bepaald beeld van heeft, zonder de veranderingen in de tussenliggende jaren te hebben gezien. Het is goed om daar eerst over in gesprek te gaan. Maar consumenten zijn tegenwoordig goed geïnformeerd voordat ze iets kopen. Soms komen ze met een vraag waar ik niet altijd meteen een antwoord voor heb.”

Je kijkt eigenlijk heel positief naar alles. Waar komt dat vandaan?

“Dat is misschien een karaktereigenschap. Als je negatief naar dingen kijkt, wordt alles snel negatief. Als het bijvoorbeeld regent, heb je twee keuzes: je past je aan of je denkt, heerlijk, lekker door de regen. Maar na drie dagen ben ik de regen ook wel beu, haha.”

En dan de laatste vraag: met wie zou jij het liefst aan de keukentafel zitten?

“Dat is een goede vraag... Als ik ooit een echt keukentafelgesprek zou mogen hebben, dan kies ik voor Ben Mandemakers. Hij is de man die de keukenwereld zo heeft beïnvloed. Veel mensen in de branche vragen zich af: hoe heeft hij dat allemaal bedacht? Hij had altijd briljante ideeën. Als je in deze sector zit, wil je echt aan de keukentafel van Ben Mandemakers zitten.”

Paspoort
Naam: Jean-Pierre Petiet
Leeftijd: 56 jaar
Bedrijf: Marquardt Küchen in Sint-Maartensdijk
Functie: Franchisenemer
Burgerlijke staat: Getrouwd met Marieke
Hobby’s: “Ik heb niet veel vrije tijd, maar anders ben ik altijd buiten te vinden. Ik kom graag tot rust in de natuur. Dan rij ik een rondje in de Cabrio of loop ik met mijn hond Sjakie op het strand.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief