Afbeelding
Foto: José van der Wegen

Op de werkvloer bij Carel: ‘Er valt nog veel te verbeteren op veiligheidsgebied’

Door: Jose Van der Wegen Zakelijk

Niemand kan mooier over een beroep vertellen dan degene die er dagelijks mee bezig is. Wie zijn de mensen achter het beroep, wat zijn hun drijfveren? Wat maakt hun vak de moeite waard, elke werkdag weer? En hoe ziet die werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Carel Salter van R&B Veiligheid.

Heb je altijd interesse gehad in de veiligheidssector?
“Ik heb eigenlijk een financieel-juridische achtergrond. In 1997 werkte ik nog voor een aannemersbedrijf. Daar heb ik toen samen met de overige werknemers mijn VCA gehaald. Dat staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Ik was hoofd boekhouding daar en had eigenlijk geen VCA nodig, maar wilde me er wel in verdiepen. Die VCA vormde de basis.”

Van de boekhouding ging je dus naar de veiligheidssector. Een bijzondere route.
“Nadat ik mijn VCA heb behaald, begon ik in 2017 als ZZP’er in de veiligheidswereld. Ik had inmiddels ook al een opleiding voor veiligheidskunde gedaan. Bij een klus voor een groot petrochemisch bedrijf in de Botlek heb ik Peter van R&B leren kennen en in 2019 kwam ik in dienst bij R&B.”

Wat doe je als safety consultant precies? 
“Er zijn eigenlijk drie hoofdmoten waar wij ons mee bezig houden. Allereerst houden we ons bezig met de veiligheid in voornamelijk de petrochemische sector. We draaien inspectierondes en geven advies. Daarnaast doen we aan projectmanagement, bereiden we projecten voor en maken we taakrisicoanalyses. Zo helpen we bij de begeleiding in de bouw van nieuwe fabrieken in binnen- en buitenland. Tot slot geven we advies aan het midden- en kleinbedrijf, want ook daar liggen arbeidsrisico’s. Als je bedenkt dat er op jaarbasis nog steeds 60 tot 70 sterfgevallen zijn op de werkvloer en er nog eens duizenden arbeidsongevallen zijn, waarbij de gevolgen minder groot zijn, dan weet je dat er nog veel te verbeteren valt op de werkvloer.”

Dat zijn flinke aantallen!
“Er is al veel verbeterd en gelukkig is het aantal sterfgevallen al veel lager, maar het zijn er nog steeds teveel. Naast sterfgevallen heb je ook zogenoemde near misses, waarbij het maar net goed gaat, dus een bijna-ongeval. Ook heb je lost time incidenten, waarbij een werknemer minimaal één dag niet kan werken als gevolg van een arbeidsincident. Mensen die na een ongeval wel inzetbaar zijn maar in een andere functie, vallen in de categorie restricted time injury. En dan heb je nog de arbeidsongevallen waarbij je met een bezoek aan de EHBO klaar bent. Echter: al deze zaken kunnen vaak voorkomen worden.”

En hoe voorkom je dat dan?
“Als veiligheidsdeskundigen helpen we bedrijven met het nemen van maatregelen om de arbeidsrisico’s te verkleinen. Een arbeidsrisico is niets meer of minder dan het bewust nemen van een aanvaardbaar risico. Bij het ene bedrijf zijn de risico’s groter dan bij het andere bedrijf. Denk aan werken bij gierputten, waar giftige dampen ontstaan of hijswerkzaamheden. Maar ook op kantoren zijn er risicofactoren, variërend van printers en kopieermachines tot beeldschermen.De truc is om het gevaar dusdanig weg te halen dat het risico aanvaardbaar wordt. Maar dit kost tijd en geld. Door middel van VCA-audits kunnen we bedrijven ook helpen bij een ergonomische en veilige kantoorinrichting.”

Dat klinkt als erg afwisselend werk.
“Iedere dag is verschillend. We werken vaak in teams, maar dan met medewerkers van de klant zelf. Soms kom je grote problemen tegen, zoals eens bij het hijsen van twee silo’s van 35 ton. Er was een plan gemaakt, maar bij het hijsen van de eerste silo zagen we al dat de hijsbanden het niet gingen houden. Dus dan wordt het hijsen stilgelegd en moet je een oplossing bedenken, inspelen op de situatie. Uiteindelijk kwamen er toen twee kranen aan te pas. Een oplossing is er dus altijd wel, maar het kost wel geld.”

Wat maakt werken in de veiligheidssector zo leuk?
“Je hebt te maken met steeds verschillende werkzaamheden. Je kunt zelfstandig werken, terwijl je toch ook in een team werkt bij de klant. Je hebt altijd te maken met persoonlijk contact, maar het draait wel altijd om geld. Ook moet je autoriteit kunnen uitstralen en overbrengen, want het gaat vaak wel om grote risico’s. Vaste procedures zijn dan ook echt leidend. Echter, als je dan een project draait met 1 miljoen manuren zonder ook maar 1 lost time injury, dan geeft dat veel voldoening.”[n]

Paspoort van Carel

Naam: Carel Salters
Woonplaats: Ossendrecht
Functie: Veiligheidskundige en werkvoorbereider
Hobby’s: Motorrijden, muziek, filosofie, geschiedenis en politiek



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief