Dr. Jan Stumphius.
Dr. Jan Stumphius. Foto: Stichting Behoud Scheldecollecties

Dokter Stumphius krijgt eigen park op Scheldeterrein

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Het college van Vlissingen heeft besloten om het stadspark dat op het voormalige Scheldeterrein wordt aangelegd te vernoemen naar dr. Stumphius, voormalig bedrijfsarts van de Koninklijke Schelde Groep. 

Dr. Stumphius deed baanbrekend onderzoek naar de gevolgen van asbest op de gezondheid. In 1969 promoveerde hij op zijn proefschrift ‘Asbest in een bedrijfsbevolking’. Zijn onderzoek leidde ertoe dat vanaf datzelfde jaar geen asbest meer werd gebruikt op de scheepswerf. 

De SGP had eerder gevraagd aan het college om een straat in de nieuwe woonwijk naar dr. Stumphius te vernoemen, maar alle straatnamen waren al vergeven en de naam dr. Stumphius paste niet in het gekozen thema. Doeke Roos jr,, voorzitter van museum Scheldewerf reageert enthousiast op het besluit. “Dit is geweldig nieuws. Als iemand het verdient dan is het dr. Stumphius wel. Aan een heleboel namen ontkom je gewoon niet op het Scheldeterrein. Alleen al de scheepsnamen van de schepen die er zijn gebouwd. Maar als je het hebt over personen dan kun je eenvoudig niet om dr. Stumphius heen. De familie zal er ook blij mee zijn’. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief