Afbeelding
Foto: Britta Janssen

Raadsfracties willen excuses slavernijverleden

Door: Redactie Algemeen

VLISSINGEN - De fracties van ChristenUnie, GroenLinks, SP, PvdA en D66 in de Vlissingse gemeenteraad willen dat het gemeentebestuur excuses gaat aanbieden voor de rol die Vlissingen heeft gespeeld in de slavenhandel. Het gemeentebestuur van Vlissingen is de rechtsopvolger van de toenmalige gemeentebesturen die de slavenhandel mede mogelijk hebben gemaakt. Met het aanbieden van excuses willen de fracties laten weten de pijn van de nazaten van de tot slaaf gemaakten en hun verdriet begrijpen.

Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024, wordt in het hele koninkrijk extra aandacht aan het slavernijverleden besteed. In juni 2021 is het in opdracht van de gemeente Vlissingen geschreven rapport ‘Het Slavernijverleden van Vlissingen’ uitgebracht. In dit onderzoek is vastgesteld dat Vlissingen een belangrijke rol in de slavenhandel had. Zo was zo’n 25% van de economie van Vlissingen in de periode van 1760 tot 1785 direct of indirect verbonden met de Trans-Atlantische slavenhandel. Onder de slavenhandelaren waren diverse schepenen (wethouders) van Vlissingen. 

Koploper slavenhandel
Uit dit onderzoek blijkt dat Vlissingen in de eerste decennia van de zeventiende eeuw een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van Nederlandse plantagekoloniën in het Atlantische gebied, waarin kolonisten in toenemende mate gebruik maakten van Indiaanse en Afrikaanse slaven voor het werk op hun plantages. Tussen 1750 en 1780 vertrokken er meer dan 200 slavenschepen uit Vlissingen, die zo’n 60.000 Afrikanen als slaaf inscheepten in West-Afrika. Daarmee was de Scheldestad met afstand koploper in de Nederlandse slavenhandel.

West-Indische Compagnie
Aangetoond is ook dat de Walcherse steden voortrekkers waren in de ontwikkeling van de handel en scheepvaart in het Atlantische gebied. Het ging daarbij om essentiële activiteiten voor het opzetten van de slavenhandel en de stichting van plantagekoloniën waarin op grote schaal slaven werden gebruikt. In het bovengenoemd rapport wordt gefocust op het aandeel van Vlissingen in de Trans-Atlantische slavenhandel en slavernij met daarbij vooraf de aantekening dat dat aandeel lastig is te scheiden van dat van de andere Walcherse steden, met name van Middelburg. Kooplieden en regenten uit de Walcherse steden werkten namelijk dikwijls samen. Ze hadden gezamenlijke bewindhebbers in de ‘kamer Zeeland’ van de West-Indische Compagnie (WIC).

Excuses
Het college van burgemeester en wethouder heeft in 2021 de kwalijke rol van het gemeentebestuur van Vlissingen in het slavernijverleden al erkent. De fracties willen dat het gemeentebestuur daar nu ook excuses voor aanbiedt aan de nazaten. Zij zien dit als een belangrijke stap zijn om de verbinding met iedereen in de samenleving te zoeken. De fracties vinden dat de bestuurders van Vlissingen op die manier laten zien zich te realiseren wat er in het verleden gebeurd is en hoe dat doorwerkt tot de dag van vandaag: excuses gaan verder dan de erkenning van een historisch gegeven. Het voorstel komt op 13 april in de gemeenteraad.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief