In Woensdrecht drinkt zo'n 20% van de 13-jarigen alcohol.
In Woensdrecht drinkt zo'n 20% van de 13-jarigen alcohol. Foto: Addo Sprangers

Woensdrecht gaat de strijd aan met alcohol onder jongeren

Door: Vera de Geus algemeen

WOENSDRECHT -  In Woensdrecht drinkt zo'n 20% van de 13-jarigen alcohol. In zo'n 14 gevallen valt dit in de klasse 'problematisch gebruik'. De gemeente Woendrecht wil dan ook de landelijke campagne NIX18 extra onder de aandacht brengen en steekt het komende jaar in op de combinatie van preventie en handhaving en voorlichting en activiteiten voor jongeren, ouders én alcoholverstrekkers.

Dit staat in het uitvoeringsplan 'Preventie en handhaving alcohol Brabantse Wal 2018 t/m 2021', dat het college onlangs heeft vastgesteld. Jaarlijks wordt er een activiteitenschema opgesteld om alcoholgebruik onder jongeren tot 23 jaar terug te dringen en af te dwingen dat de verkrijgbaarheid van alcohol voldoet aan de wet- en regelgeving.

Een van de onderdelen voor komend jaar is de pilot 'The Wasted Walk' waarbij een alcoholbril jongeren laat ervaren wat een paar glazen alcohol doet met het gezichtsvermogen, concentratie en evenwicht. "Dit gebeurt in schoolverband maar ook op andere momenten wordt het onderwerp bespreekbaar gemaakt, bijvoorbeeld tijdens een jongereninloop of
tijdens contactmomenten met de jongerenwerker", aldus de gemeente Woensdrecht.

Veilig uitgaan

Ook gaat Woensdrecht het project 'Happy ouders' starten om zo  ouders van leerlingen uit de tweede en derde klas van het voortgezet onderwijs op een ludieke manier te informeren over 'veilig uitgaan'. "Het plan is om een voorlichting in de vorm van een kroegentocht te organiseren om ouders te bereiken die normaal gesproken niet naar een voorlichtingsbijeenkomst komen", legt de gemeente uit.

Jongeren die dankzij alcoholgebruik de fout in gaan, worden komende jaren geconfronteerd met hun gedrag. "Naast gesprekken kunnen hier ook opnames met een bodycam voor ingezet worden, spreken jongeren met hulpverleners of krijgen ze de opdracht een excuusbrief te schrijven. Dit maakt deel uit van een traject om herhaling te voorkomen." 

Overtredingen

Het plan wordt breed ingezet, want ook alcoholverstrekkers vormen een doelgroep van het uitvoeringsprogramma. "Hoewel de wet- en regelgeving stelt dat alcohol alleen verkocht of geschonken mag worden boven de 18 wordt dit in de praktijk niet altijd nageleefd. In 2017 zijn er 10 overtredingen geconstateerd in de gemeente Woensdrecht. Ook in het nieuwe jaar worden controles uitgevoerd op naleving van de Drank- en Horecawet. Ook is er aandacht voor voorlichting en preventie, bijvoorbeeld rondom evenementen. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief