Het voorontwerp van het IKC.
Het voorontwerp van het IKC. Foto: Carree Architecten

Nieuwbouw IKC gaat beginnen, zorgen over verkeersveiligheid

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

WOENSDRECHT - Tijdens de openbare vergadering van het Dorpsplatform Woensdrecht is bekend gemaakt dat de bouw van het Integraal Kind Centrum en het nieuwe schoolgebouw van LPS Fortuna in Woensdrecht spoedig gaat beginnen. Wethouder Thierry de Heer deelde dit heugelijke nieuws mee tijdens de vergadering. 

Volgens de wethouder is het plan om nog voor de bouwvak de fundering gereed te hebben. “Stikstoftechnisch is alles op orde. De bouwhekken worden deze week al geplaatst.” Ook zal er volgende week al gestart worden met boringen, zodat de voorbereidingen voor de fundering gemaakt kunnen worden. 

Zorgen

Tijdens de vergadering bleek wel dat er onder Woensdrechtse inwoners wel zorgen bestaan over de verkeersveiligheid tijdens de bouw van de nieuwe school. Volgens voorzitter Gerard van den Bergh van het Dorpsplatform Woensdrecht is er op een brief van het platform richting de gemeente in ieder geval niet afdoende gereageerd door de gemeente. “Wij maken ons zorgen over de verkeersveiligheid. De werkzaamheden vinden straks plaats op een locatie, in een bocht, waar veel kinderen langskomen richting school. Wij hadden graag gezien dat er bijvoorbeeld een Kiss & Ride-strook al aangelegd zou worden of dat er een parkeerverbod zou komen.” Volgens de wethouder is een Kiss & Ride niet mogelijk op dit moment, zeker niet omdat er straks, als de bouw gereed is, al een dergelijke strook voorzien is. “Het zou zonde van het geld zijn om die strook twee keer aan te moeten leggen.” Wel gaf de wethouder aan in gesprek te gaan met de betrokken ambtenaar, om te kijken of er opties zijn om de verkeersveiligheid tijdens de bouw op peil te houden. Een tijdelijke afsluiting van de weg voor het deel van de bouwplaats zou bijvoorbeeld zo’n optie kunnen zijn, al gaf de wethouder aan dat ook hier haken en ogen aan zitten.

Afspraken

In ieder geval zullen er ook bij de bouw van het IKC met de aannemer afspraken gemaakt worden om situaties zoals in de Nieuweweg te voorkomen. Bij de nieuwbouw aan de Nieuweweg zijn, volgens het Dorpsplatform, al diverse keren gevaarlijke situaties ontstaan door zwaar bouwverkeer, waarbij niet, zoals afgesproken, gebruik is gemaakt van verkeersregelaars. Overigens wezen een aantal aanwezigen er bij de vergadering op dat ook ouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen bij het naar school brengen en van school halen. “Het zou niet zo moeten zijn dat ouders hun kinderen 50 meter verder vooruit laten lopen, zeker niet als er straks veel en groot bouwverkeer rond rijdt”, aldus een bezorgde Woensdrechtenaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief