Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Vreedzaam protest tegen onderdelenlevering aan Israëlische F35’s vanaf Woensdrecht

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE - Er wordt niet vaak gedemonstreerd in de gemeente Woensdrecht, maar als het dan gebeurt, dan gebeurt het ook met een reden. Zoals vandaag bij Vliegbasis Woensdrecht. 40 jaar na de protestactie tegen de plaatsing van kernwapens op de vliegbasis van Woensdrecht, in 1983, verzamelde zich vandaag een groep van zo’n 150 demonstranten bij het hek van de vliegbasis. Zij protesteerden tegen de levering van onderdelen aan Israëlische gevechtsvliegtuigen door een op de vliegbasis/Aviolanda gevestigd bedrijf, Elbit Systems. 

Volgens de demonstranten was de actie niet alleen bedoeld om aandacht te vragen voor de situatie in de Gazastrook, maar dus ook vooral om te protesteren tegen Elbit Systems en de Nederlandse overheid. De demonstranten vinden de overheid en het bedrijf medeplichtig aan oorlogsmisdaden door de levering van de onderdelen. De demonstratie zelf verliep vreedzaam, maar de demonstranten waren wel aanwezig met onder meer protestborden, Palestijnse vlaggen, spandoeken en olijftakken. De olijftakken werden in het hek van de vliegbasis geplaatst en zijn na afloop van het proces ook niet weggehaald als symbool voor de demonstratie en de reden hiervoor. Tijdens de demonstratie werden er ook witte zakken bij het hek geplaatst. Deze zakken moesten lijkzakken voorstellen, omdat volgens de demonstranten onschuldige slachtoffers vallen door de levering van de onderdelen. Op de spandoeken werd dan ook veelvuldig verwezen naar de onschuldige slachtoffers, soms met een enorme lijst aan namen van mensen die de strijd in de Gazastrook en Palestina niet overleefd hebben. 

Sprekers 

Ook waren er diverse sprekers aanwezig, zoals Jan Jaap van Oosterzee, 40 jaar geleden ook een van de demonstranten tegen de kernwapens en nu dus terug bij de poorten van de vliegbasis namens de organisatie PAX. PAX heeft samen met Oxfam Novib, Amnesty International en The Rights Forum de Nederlandse Staat voor de rechter gedaagd. Dit hebben de organisaties gedaan vanwege de opstelling ten aanzien van de oorlog in Gaza. Daarbij zijn de organisaties vooral gericht op het doorzetten van de wapenexport naar Israël. Volgens de organisaties maakt dit ‘Nederland medeverantwoordelijk voor schendingen van het oorlogsrecht en een collectieve bestraffing van de Palestijnse burgerbevolking van Gaza.’ Andere sprekers waren Wendela de Vries namens Stop Arms Trade, de heer Geuzenbroek en de nog jonge Ajour. Onder de demonstranten bevonden zich ook diverse kinderen, die uitgedost waren met vlaggen om zo aandacht te vragen voor de situatie in de Gazastrook. 

De protestactie werd na een uur of twee stopgezet. Mogelijk volgen er nog meer demonstraties om dezelfde reden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief