Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Eerste zonnepanelen zijn geïnstalleerd bij zonnepark Markiezaat

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

WOENSDRECHT - De eerste zonnepanelen zijn deze week geïnstalleerd bij het zonnepark Markiezaat, gelegen aan de Van der Duijnspolderweg te Woensdrecht. Wethouder Thierry de Heer was aanwezig om samen met Mark Straver van het Klimaatfonds, Frank Van Lakwijk van Van Lakwijk Argo en Arnout Hoek van ZonXP het eerste zonnepaneel te plaatsen bij het zonnepark van der Duijnspolder. 

Het zonnepark, verspreid over 24 hectare, kan ongeveer 4.200 huishoudens voorzien van stroom. De zonnepanelen zijn geplaatst in een zuidelijke richting, met genoeg ruimte tussen de rijen voor licht en regen om de bodem gezond te houden. Bovendien wordt er 9 hectare aan natuur toegevoegd, wat de ecologie en biodiversiteit verbetert. ZonXp is van plan om naast het zonnepark een groot deel van het projectoppervlakte in te zetten voor landschappelijke inpassing en het creëren van extra natuur. Door het noordelijke perceel te bestemmen als natuurakker en het creëren van natuurvriendelijke oevers en kruidenrijke akkerranden wordt maar liefst 9 hectare ingevuld met maatregelen ten behoeve van ecologie, landschap en biodiversiteit.

Duurzame toekomst voor Woensdrecht

De gemeenteraad van Woensdrecht heeft eind 2019 het uitnodigingskader zonne-energie vastgesteld. Sindsdien zijn er grote stappen gezet en worden er vier zonneparken gerealiseerd tot en met 2026 in de omgeving van de gemeente Woensdrecht. Naast zonnepark Markiezaat zijn dit zonnepark Agger, zonnepark Kabeljauwbeek en zonnepark Van der Duijnpolderweg. Alle zonneparken zijn gelegen in de polders van Woensdrecht. Volgens de gemeente spelen zonneparken een belangrijke rol in het verduurzamen van de energieproductie. Naast zonnepanelen op daken, windmolens en andere bronnen zijn zonneparken nodig om ook in de toekomst Woensdrecht te kunnen voorzien in de vraag naar duurzame energie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief