Afbeelding
Foto: Starworks Studio

Drukbezochte reünie van het Hondseind: “Discotheek De Boog is altijd blijven leven”

Door: José van der Wegen Algemeen

OSSENDRECHT - Eind juli 1991 kwam er een einde aan het bestaan van Discotheek De Boog in Ossendrecht: een brand verwoestte de discotheek. De aan het Hondseind gevestigde discotheek was een begrip onder de jeugd van Woensdrecht. Geen wonder dat de reünie van de discotheek heel veel mensen trok: de jeugd van heel Woensdrecht van weleer kwam graag nog eens een keer feesten in de stijl van De Boog en de andere cafés van het Hondseind.

Volgens Ludo van Oevelen, destijds bij De Boog bekend als DJ De Kraai, was de opkomst overweldigend. “Mensen zijn echt van alle kanten op de reünie afgekomen. Dat had ik niet echt verwacht.” De bezoekers hebben allemaal een link met Ossendrecht. De een heeft er roots en is in de loop der jaren uitgevlogen naar elders in het land, tot in Rotterdam en Den Haag aan toe. De ander is in Ossendrecht gebleven en heeft aan zijn of haar kinderen het verhaal van De Boog verteld, waardoor de discotheek van toen ook bij hen is blijven leven. Het ‘De Boog-gevoel’ is volgens Ludo dan ook altijd gebleven. “Ook al is De Boog in 1991 afgebrand, toch heeft iedereen een apart gevoel gehouden bij De Boog. Het is gewoon pure nostalgie.” Ludo zelf begon ooit met werken in De Boog als ‘glazenophaler’ en werd uiteindelijk DJ. “Ik draaide altijd al op het dorp bij de jeugdsoos en muziek had altijd mijn interesse. En zo ontstond het allemaal.” Wat in 1971 voor Ludo begon, kreeg in 2024 een bijzonder einde, want het werd de laatste keer dat hij als DJ De Kraai draaide. “Soms is het gewoon mooi geweest.” 

Mooie herinneringen

De vele bezoekers van de reünie hebben bijna allemaal mooie herinneringen aan de tijd in De Boog. Zo weet Monique uit Ossendrecht zich nog heel goed haar eerste keer in De Boog te herinneren. “Ik mocht destijds voor de eerste keer naar De Boog, maar juist die eerste keer brak de hel los. Er ontstond een grote vechtpartij en echt alles vloog door de lucht. Barkrukken, glazen, uiteindelijk was bijna niets meer heel. Zo’n eerste keer blijft je dan wel bij.” Maar dat was niet de enige herinnering van Monique. “Mijn ouders gingen op visite en er bleef een vriendinnetje logeren. We gingen samen stiekem naar De Boog. Om niet op te vallen gingen we door brandgangen en tuintjes naar De Boog. Maar we waren erg bang dat we toch betrapt zouden worden en gingen al snel weer naar huis. En ook al hadden we echt goed opgepast met onze alternatieve route door de brandgangen en tuintjes, wisten onze ouders altijd dat we stiekem op pad waren geweest. Tot op de dag van vandaag weet ik niet hoe ze dat wisten”, zegt Monique lachend. Wie je het ook vraagt, iedereen zegt over De Boog hetzelfde: het was een mooie tijd. 

Hondseind

Niet alleen bezoekers van De Boog waren trouwens op de reünie afgekomen. Ook bezoekers van andere cafés en discotheken aan het Hondseind kwamen naar de reünie. Daarom werd het ook eigenlijk meer een reünie van het Hondseind. Volgens Ludo was het echt een bijzondere tijd destijds. “De Boog was een tent die voorliep op de rest, qua muziek, licht en geluid. Het was een voor die tijd moderne discotheek met een verlaagde dansvloer, een tent die af was en altijd vol zat.” In MFC De Drieschaar was de dansvloer groter, maar met de muziek van toen, ging iedereen terug in de tijd, die tijd van De Boog. Een tijd die voor de jeugd van tegenwoordig alleen maar bestaat uit de verhalen van hun ouders, aangezien er vrijwel geen discotheken meer zijn als toen. Het was een tijd om te koesteren en een reünie om lang van te genieten!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief