Afbeelding

Opnieuw forse taakstelling statushouders

Nieuwsbrief

WOENSDRECHT - De gemeente Woensdrecht moet in de tweede helft van 2016 nog eens dertig vluchtelingen met een verblijfsvergunning, de zogenaamde statushouders, huisvesten. Daarmee valt de taakstelling voor het komende half jaar vier personen hoger uit dan de opdracht voor de eerste zes maanden van dit jaar. Inclusief de achterstand moet de gemeente in heel 2016 nog 45 statushouders onderdak bieden.

Volgens wethouder Jeffrey van Agtmaal zijn er dit jaar al heel wat stappen gezet in het huisvesten van statushouders. "We hadden een behoorlijke achterstand opgebouwd, waardoor we ook onder toezicht zijn geplaatst door de provincie. Begin dit jaar moesten we, inclusief achterstand, nog 56 mensen huisvesten. In februari hebben we daarom een actieplan gepresenteerd om versneld woningen vrij te maken voor de huisvesting van statushouders. Dat heeft er toegeleid dat we in de eerste 3,5 maand van dit jaar al 41 personen hebben kunnen plaatsen."

Verdeling

De statushouders zijn volgens hem verdeeld over de verschillende kernen in de gemeente Woensdrecht. "Denk bijvoorbeeld aan Margaretha in Huijbergen, waar we vijf personen hebben ondergebracht, en de schoolwoningen in Ossendrecht, waar twee grote gezinnen wonen. Daarnaast hebben we vijf huurwoningen in Hoogerheide, twee in Woensdrecht en één in Ossendrecht kunnen inzetten voor de huisvesting van statushouders."

Opdracht

Ondanks de inhaalrace die de gemeente heeft gemaakt, blijft de zoektocht naar woonruimten doorgaan. Waar in 2013 de verplichte taakstelling voor de eerste zes maanden van dat jaar nog lag op vijf personen, is dat aantal vanwege de vluchtelingencrisis gegroeid naar dertig in de tweede helft van 2016. "Dat betekent dat we dit jaar nog 45 mensen moeten huisvesten", aldus Van Agtmaal.

Mogelijk wordt dat aantal zelfs nog groter, door de opdracht die de provincie bij gemeenten heeft weggelegd om extra asielzoekerscentra in Brabant te realiseren. Woensdrecht is ingedeeld bij de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Steenbergen en Rucphen om samen een oplossing te vinden voor 823 asielzoekers, die nog in de asielprocedure zitten. Een Woensdrechts AZC is echter voor het college geen optie. "Wij zullen dus extra statushouders van andere gemeenten moeten overnemen", verwacht Van Agtmaal.

Panden

Daarvoor heeft de gemeente nog wel wat panden achter de hand. "Vorige week is de verbouwing van de voormalige Rabobank in Ossendrecht begonnen. Voor de zomer verwacht ik ook een akkoord over het pand van Harsco in Hoogerheide. Daarnaast zijn 't Blickvelt in Woensdrecht en het oude politiekantoor in Hoogerheide nog in beeld. We zijn ook met de woningstichtingen in onderhandeling over nieuwbouwprojecten. Zo worden enkele woningen in de Aalbersestraat in Hoogerheide alvast gereserveerd voor statushouders."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief