Het jubilerende bruidspaar Van den Brandt-Raats.
Het jubilerende bruidspaar Van den Brandt-Raats. Foto: Charles Luijten

Echtpaar Van den Brandt-Raats viert 65-jarig huwelijk

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Hij komt uit de Mastbosstraat in Princenhage en zij van de Klappenberg onder Etten. Rinus van den Brandt en Jo Raats herdachten op 24 april dat 65 jaar geleden in het huwelijksbootje stapten.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Het diamanten paar woont nog altijd in de Risten. Voorheen een zanderige straat. Paarden aangespannen voor karren en wagens op weg naar de Boerenbond, de veiling of melkfabriek werden op de maandagmorgen door bewoners vervloekt. Het gedane wasgoed dat aan de draad of op de bleek lag te drogen kon door opvliegende stofwolken die de paarden veroorzaakten opnieuw de waskuip in. Thans dendert de hele dag door druk auto- en vrachtwagenverkeer over het asfalt.

Stikster

Jo Raats (geboren 1932) is een van de vier kinderen uit het gezin. Ze bleef, na eerst de lagere- en huishoudschool te hebben gevolgd, voorlopig thuis bij haar ouders werken die er een gemengd bedrijf op nahielden. Er werd echter een punt gezet achter het voeren van de varkens en het plukken van frambozen. Ze ging werken als stikster op een atelier van een Bredaas schoenmakersbedrijf in Etten-Leur.

Bakkerszoon

“Ik danste bij Stoombootje mee Rinus op wie ik verliefd werd, niet wetende dat hij amper droog achter zijn oren was. Hij bleek toen nog maar zeventien jaar te zijn, ik was twintig,” zegt Jo. Rinus zag 10 september 1935 het levenslicht. Hij is een bakkerszoon uit de Mastbosstraat in Princenhage. De zaak was gelegen tegenover de toen nog bestaande melkfabriek St. Martinus. Zijn ouders wilden niet onderdoen voor die van Jo Raats, want die deden zes keer een boodschap aan de lepelaar. 

Lijn 115

Rinus en Jo traden 24 april 1959 in het huwelijksbootje en trokken tijdelijk in bij een broer van de bruidegom in Ulvenhout, om van daaruit later te verhuizen naar Rijsbergen. Rinus van den Brandt werd buschauffeur en ging in dienst bij vervoersmaatschappij B.B.A. Hij bediende lijn 115, nog altijd Breda-Zundert. Heel wat keren heeft hij veertig jaar de portieren van de bus opengedaan voor passagiers uit eigen omgeving en is daardoor heel wat mensen gaan leren kennen. Het diamanten paar dat vier kinderen op de wereld bracht woonde al in Rijsbergen. Het heeft vier achterkleinkinderen. De dag waarop Rinus en Jo stilstonden bij hun 65-jarig huwelijk is rustig verlopen. Ze zijn dankbaar al zo lang samen te zijn. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief