leerkrachten verrichten onderhoud aan Amasiko Greenschool.
leerkrachten verrichten onderhoud aan Amasiko Greenschool. Foto: Frank Akankwasa, Oeganda

Walk for Children gaat niet door wegens corona

Sport en vereniging

RIJSBERGEN - Zoals u weet zijn alle evenementen in ons land afgelopen en komende maanden afgelast. Ook onze 8e editie van de Walk for Children die gepland stond op zondag 27 december 2020, kan helaas geen doorgang vinden i.v.m. het coronavirus. Als organisatie betreuren wij dit natuurlijk ten zeerste, maar gezondheid gaat boven alles.

Stichting Let the Children Play heeft afgelopen week de knoop doorgehakt. Het was een erg lastige beslissing om de Walk for Children geen doorgang te laten vinden. Hierdoor raken we niet alleen onze vaste groep trouwe wandelaars/support van de Walk for Children (t.b.v. Stichting Let the Children Play) maar ook de kinderen en leerkrachten van Amasiko Greenschool te Oeganda die onze steun nu juist in deze coronatijd zo broodnodig hebben. De Walk for Children commissie had afgelopen zomer al een alternatief plan op de plank klaar liggen om de wandeling op een ludieke andere manier door te laten gaan. Maar onder de huidige maatregelingen en de grote onzekerheid wat het virus de komende maanden gaat doen is het erg lastig om hier goede voorbereidingen te treffen. Toch willen wij via deze weg u vriendelijk vragen om een financiële bijdrage te doen.

Oeganda
Ook Oeganda is getroffen door het corona virus. Niet in zo heftige besmettingen als in Nederland. Op 43 miljoen Oegandezen zijn er tot nu toe 16.000 besmettingen en 145 doden. Maar als corona al zo’n gat slaat in ons welvarend Nederland, wat betekent het dan voor een arm Afrikaans land als Oeganda? Een totale lockdown van ruim 3 maanden waarin geen vervoer toegestaan was, en nu nog steeds een gedeeltelijke lockdown waardoor kinderen een verloren schooljaar hebben, ontstaan er andere grote problemen. Oeganda is een van de jongste naties van Afrika. Als jongeren geen scholing krijgen, moeten ze jong trouwen en krijgen ze kinderen die in dezelfde armoede terechtkomen. Met goed onderwijs en de juiste tools doorbreken we die vicieuze cirkel. Gewoon even een paar weken thuiswerken is in Oeganda geen optie. ‘Tachtig procent van de mensen doen ‘hand tot mond’-werk. Ze verkopen voedsel op straat en leven met wat ze van dag tot dag verdienen. De lockdown betekent geen inkomsten en dus geen eten. Hulporganisaties die normaal gesproken voedsel brengen, mogen de krottenwijken niet meer in en wegens het verbod op transport ook niet naar de afgelegen gebieden zoals Amasiko. Mensen zoeken op de vuilnisbelt naar restjes. Jongeren stelen voedsel uit andermans huizen. Er wordt gevochten om voedsel. Mensen zullen door de lockdown eerder sterven aan honger dan aan Corona.’

Steuntje in de rug
Afgelopen jaar zijn er vanwege het coronavirus helaas dan ook weinig ontwikkelingen geweest rondom Amasiko Greenschool. Toch heeft stichting Let the Children Play niet stil gezeten en wil de school operationeel blijven ondersteunen. Alle 200 gezinnen van de school hebben een zak maismeel mogen ontvangen (ondanks het vervoersverbod is dit gelukt!). Alle leerkrachten/directeur hebben hun salaris doorbetaald gekregen. In ruil daarvoor hebben zij buiten en binnen onderhoud gepleegd aan de schoolgebouwen en terrein rondom de school, geheel corona proof. In de laatste online vergadering van stichting Let the Children Play is besloten om Amasiko Greenschool voor de komende 3 jaar operationeel te blijven ondersteunen. Daarbij ondersteunen we het onderwijzend personeel om hun kwaliteiten naar hoger niveau te tillen d.m.v. cursussen/workshops e.d. Daarvoor willen we u toch vriendelijk vragen om een steuntje in de rug, door een vrijwillige bijdrage over te maken: zie https://www.letthechildrenplay.nl/contact.
Onze dank maar vooral de kinderen en leerkrachten van Amasiko Greenschool zal zeer groot zijn.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief