Afbeelding
Foto: Erik Roks

De Raadsheer Rondom-de-Kerstboom-Toernooi

Door: Anja Dockx Sport

ZUNDERT - Het eerste Rondom-de-Kerstboom schaaktoernooi bij Het Wapen van Zundert was gelijk record brekend. Kwamen er in de zestien jaren hiervoor twintig á dertig spelers op de twee donkerste donderdagen van het jaar een lekker potje schaken, nu noteerde de toernooidirecteur Niek Oostvogels liefst 61 deelnemers. Een beetje opgelucht was hij wel want het speelschema laat maximaal slechts 64 deelnemers toe.

De acquisitie door o.a. Johan Goorden wierp zijn vruchten af. Vele spelers van het Roosendaalse RSG waren aanwezig alsook KNSB-spelers zoals Frans Vreugdenhil, Matthias Oomens (een goeie genade ELO van 2167!) en Marco van der Linden. Eigen kweek topspelers Wilbert Surewaard, Frank Verkooyen en Sander Boogaard konden natuurlijk niet achterblijven.
Dit gaf Niek de gelegenheid om 8 gemêleerde teams samen te stellen. De mix van klasbakken op de hoge borden, aangevuld met huisschakers/schaaksters die pas een jaartje of wat schaken en talentvolle jeugd op de andere borden, werkte inspirerend en leerzaam.
Het speeltempo van 10 minuten per persoon is lastig. Nadenken en gevoel, hersens en hart, zijn nodig om te presteren. Na veel gezucht, gelach, oliebollen en bitterballen bleek het achttal met o.a. Thijs Hereijgers, Naomie Han en Hannie Hermans het sterkste. De leeftijdsgebonden prijzen, traditioneel wijn of chocolade, werden door de trotse voorzitter Jorrit Havermans uitgereikt.
Hans Boogaard en Matthias Oomen kregen als best presterende deelnemers ook nog een dinerbon van Het wapen van Zundert.
Volgend jaar, als de jeugd een bordje hoger schaakt en de senioren moeten aanklampen, gaan we misschien wel over de 64 deelnemers heen. Een probleempje voor Niek maar tegen die tijd weet hij dit vast wel op te lossen.[l]Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief