De gemeente en Waterschap Brabantse Delta rondden het project gezamenlijk af. FOTO MARIJN RIEMENS
De gemeente en Waterschap Brabantse Delta rondden het project gezamenlijk af. FOTO MARIJN RIEMENS Foto: Marijn Riemens

Buurtbewoners nodig in strijd tegen blauwalg

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Waterschap Brabantse Delta en de gemeente Bergen op Zoom organiseren twee activiteiten bij de Kleine Melanen om buurtbewoners meer te betrekken bij het thema blauwalgen. De afgelopen jaren heeft de Kleine Melanen regelmatig te kampen gehad met blauwalg. Inmiddels zijn er flink wat werkzaamheden verricht om de kans op blauwalgen flink te verminderen, al kan je blauwalgen nooit helemaal uitroeien. 

Sinds 2009 worden er al verschillende werkzaamheden uitgevoerd in en rondom de Kleine Melanen. Zo is er de afgelopen jaren in de plas gebaggerd, werd de bodem voorzien van een schone zandlaag, kregen de oevers een nieuwe inrichting en zijn in overleg met de visvereniging karpers uit het water verwijderd. Ook werd er een pijpleiding rondom de Kleine Melanen gelegd, die ervoor moet zorgen dat het afgekoppelde regenwater uit de woonwijken niet meer in de plas terechtkomt. Als laatste werden er een speciale klei en een vlokmiddel (phoslock) aan het water toegevoegd om de kans op blauwalg te beperken. ''Blauwalgen kun je nooit helemaal uitroeien'', stelt Niels Mureau, bestuurslid van het Waterschap. ''Maar met de uitgevoerde werkzaamheden wordt de kans op blauwalg wel een stuk kleiner.''

Voedingsstoffen

"Nu alle maatregelen zijn uitgevoerd, zijn de voorwaarden voor een gezond en divers waterleven sterk verbeterd. Het waterleven en de plantengroei kunnen zich de komende jaren verder gaan ontwikkelen", aldus de gemeente Bergen op Zoom.  "Om dit, en minder kans op blauwalgen, te bevorderen is het belangrijk dat er weinig voedingsstoffen in de plas komen. Hiervoor is medewerking van buurtbewoners nodig." Tijdens de twee activiteiten krijgen de buurtbewoners dan ook meer te horen over het voorkomen van blauwalgen. 

Blauwalgenmiddag

Op woensdag 5 juni is er van 14.00 tot 16.00 uur een blauwalgenmiddag bij de Kleine Melanen waarbij antwoord wordt gegeven op de vraag: Wat kan ik doen om te helpen blauwalg te voorkomen? Daarnaast is Hengelsportvereniging De Rietvoorn aanwezig om meer te vertellen over de huidige manier van het sportvissen eb het gebruik van aas en lokvoer om de vis op je visstek te kunnen krijgen en houden. Er is een springkussen aanwezig, samen met het Waterschap kunnen kinderen waterdiertjes vangen en bekijken en Saver is aanwezig met een grondstoffenbus en de poepquad.

Avondwandeling

Op 12 juni wordt ook nog een avondwandeling blauwalgen georganiseerd. "Tijdens een wandeling om de Kleine Melanen nemen we de buurtbewoners mee in de situatie voor, tijdens en na het onderzoek in 2018 en bespreken we samen de mogelijkheden om het water schoon te houden." Geïnteresseerden kunnen zich om 19.30 uur melden bij wijkcentrum de Moerkens aan de Kapitelstraat 21. Om 20.00 uur start de avondwandeling met Guido Waajen (Waterschap Brabantse Delta) en om 21.30 uur wordt afgesloten met een hapje en een drankje.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief