Afbeelding
Foto: TONNY PRESSER

Marcel Korving (39) nieuwe directeur West-Brabants Archief

Door: Bregje Kop Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het West-Brabants Archief heeft een nieuwe directeur. Marcel Korving (39) volgt Wim Reijnders op. “Door steeds meer informatie via onze website aan te bieden, vermijden we onnodige procedures en bezoeken aan onze studiezaal.”

“Vergeet die vele honderden meters aan bruine archiefdozen en breng eens een bezoekje aan onze website,” steekt Marcel Korving direct van wal. “Je zult dan al snel zien dat we veel meer doen dan alleen zorgvuldig die papieren archieven bewaren. Binnen een handomdraai kun je per mail een bouwdossier van je huis ontvangen, in onze beeldbank blader je door een prachtige collectie van ruim 120.000 West-Brabantse foto’s en zelfs papieren archieven kun je op aanvraag kosteloos digitaal per mail laten bezorgen.”

Verdubbelde cijfers

Zonder het ooit te kunnen vermoeden is de corona-uitbraak in maart een enorm belangrijke graadmeter gebleken voor al deze online diensten van het West-Brabants Archief. “Uit de cijfers blijkt dat het archief toen al de goede weg was ingeslagen,” vervolgt Korving. “We konden direct de vruchten plukken van het digitaliseren van bouwdossiers en de keuze voor het scannen op verzoek. Het aantal bezoekers van onze website is het afgelopen halfjaar met de helft toegenomen en het gebruik van onze online bouwdossiers verdubbelde zelfs ruimschoots.”

Nieuwe website

De groeicijfers zijn voor Korving geen reden om op de lauweren te gaan rusten, integendeel. Eén van zijn eerste opgestarte projecten is het ontwerp van een volledig nieuwe website met een eigentijdse uitstraling. “We herbergen een schat aan informatie en willen die online nog beter vindbaar maken. Zo beheren we de overheidsarchieven van de negen deelnemende gemeenten in het westen van onze provincie. Sinds dit millennium zijn dat nog vrijwel uitsluitend digitale documenten. In de eerste plaats willen we al deze informatie duurzaam en veilig bewaren, dat is technisch al een heel stevige klus. Vervolgens is het ook een belangrijke uitdaging om deze documenten via onze website zo goed mogelijk toegankelijk te maken voor ambtenaren en burgers die recht hebben op inzage.”

Creatieve kruisbestuivingen

Marcel Korving streeft ernaar om de nieuwe website van het West-Brabants Archief eind 2021 in gebruik te nemen. “Doel is niet alleen om het gebruiksgemak voor ambtenaren en belangstellenden te verhogen. We mogen ook best met wat meer trots onze regionale geschiedenis in de kijker zetten. Als archief willen we ons daarom verder profileren als hét informatiecentrum van de geschiedenis van West-Brabant. We hebben zelf al fraaie historische stukken in huis, maar staan ook zeker open voor creatieve kruisbestuivingen met regionale heemkringen, musea en andere belangstellenden. Wat ons betreft zou het schitterend zijn als we al die historische kennis met zoveel mogelijk mensen kunnen delen.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief