Afbeelding

Derk-Harm en Jannie Doornbos-Wold zijn 75 jaar getrouwd

Algemeen

HALSTEREN - Het was een wel heel bijzondere dag voor Derk-Harm (97) en Jannie (96) Doornbos-Wold uit Halsteren. Afgelopen week vierden zij namelijk hun 75-jarig huwelijk. Een jubileum dat niet voor iedereen is weggelegd. De feestelijke woning is al van een afstandje herkenbaar door de hoeveelheid gekleurde ballonnen voor de deur. Ook binnen prijken er nog eens 75 ballonnen aan het plafond. Deze gelegenheid wordt uiteraard groots gevierd met de hele familie. Maar wat is nu het geheim van zo’n lang en gelukkig huwelijk?

Groningen De tortelduifjes komen oorspronkelijk uit het Westerkwartier in Groningen, Jannie uit Lucaswolde en Derk-Harm uit Lettelbert. Naar eigen zeggen “twee gehuchten”. Ze ontmoetten elkaar op de kermis in Leek, een klein dorp ten westen van de stad Groningen, en trouwen een paar jaar later op eenentwintig- en tweeëntwintigjarige leeftijd. Ze krijgen drie kinderen, Ria (74), Henk (72) en Harry (69). Daarnaast hadden ze nog twee pleegkinderen. “Maar ik gaf ze allemaal evenveel zakgeld”, vertelt Jannie. Ze praat duidelijk graag over deze periode in haar leven met alle kinderen over de vloer en alle gezelligheid die ze met zich meebrachten. Ondertussen telt de familie zeven kleinkinderen en acht achterkleinkinderen.

Halsteren Derk-Harm werkt in eerste instantie bij zijn vader in de smederij. Het is een onzekere periode van oorlog en weinig luxe, waar hij niet graag over praat. In 1945 verhuist het koppel naar Rotterdam, waar Derk-Harm bij de gemeentepolitie werkt tot aan zijn pensioen in 1980. In deze periode werkt Jannie als pedicure. Vanwege verloedering en onveiligheid in de wijk verruilen ze Rotterdam voor Poortvliet op het eiland Tholen. Hier hebben ze 28 jaar met veel plezier gewoond en sinds 9 jaar wonen ze in Halsteren. “We zijn helemaal van noord naar zuid gegaan”, lachen ze. Het echtpaar maakt het hier goed. Een paar keer per week krijgen ze hulp en bovendien woont hun dochter Ria om de hoek.

Geheim Maar wat is nu het geheim van zo’n lang en gelukkig huwelijk? “Het geheim? Moet er een geheim zijn dan?”, vraagt Jannie verbaasd. Misschien zit het gewoon in de Doornbos-Woldse-genen. De kinderen zijn namelijk ook allemaal al lang en gelukkig getrouwd. “Onze vader en moeder zijn wel heel competitief, altijd al geweest, ze willen absoluut niet voor elkaar onderdoen. Misschien is dat een van de redenen dat ze het zolang volhouden, geen van beide wil de eerste zijn die opgeeft”, vertellen ze. “Ze zijn een goed voorbeeld voor ons.” Hoewel het koppel op hoge leeftijd is met 96 en 97 jaar oud, betekent dat niet dat er niet meer naar de toekomst wordt gekeken. “Over drie jaar worden we al honderd, wat is nu drie jaar? Dat gaat zo voorbij hoor”, zegt Jannie. Op naar een volgend jubileum.

BIJDRAGE LISA HABETS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief