Afbeelding
Foto: Theater De Maagd
RUBRIEK

Stadsgidsen Bergen op Zoom: ‘De Maagd, van kerk naar theater’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Veel Bergenaren kennen het huidige Theater de Maagd van het theaterbezoek, maar menig stadsgenoot heeft nog herinneringen aan de Maagd uit de tijd dat het een kerk was: elke zondag met vader en moeder, broertjes en zusjes naar de mis en daarna op de koffie bij opa en oma. 

De Maagd werd in 1829 voltooid en was het resultaat van een twist van ruim 10 jaar tussen de katholieken en de protestanten over het gebruik van de St. Gertrudiskerk. Toen het begin 19e eeuw namelijk weer toegestaan werd om het katholieke geloof te belijden, vonden de katholieken in de stad dat ze het recht hadden om de St. Gertrudiskerk op te eisen. De kerk was immers ooit door de katholieken gebouwd. Maar de protestanten die de kerk al ruim twee eeuwen in gebruik hadden, weigerden de kerk te verlaten.
Uiteindelijk werd ervoor gekozen om een tweede kerk aan de Grote Markt te bouwen, de Maagd.

In 1966 verlieten de hervormden de St. Gertrudiskerk en konden de katholieken de kerk nadat deze gerestaureerd was, alsnog in gebruik nemen. De leegstaande kerk de Maagd werd verbouwd tot theater. Dit leverde een bijzonder gebouw op: een theater waar het kerkverleden voelbaar is.

Zo zijn er nog 10 prachtige gebrandschilderde ramen uit 1935 te zien en bijzondere schilderingen achter het podium van de schouwburg, de voormalige apsis. Vooral op de zolder is te zien hoe het moderne en het oude bouwwerk samenkomen: naast  de oorspronkelijke indrukwekkende dakconstructie en de kerkgewelven heeft men hier een inkijk op de motoren en de computergestuurde apparaten die nodig zijn voor de bediening van het toneel. De imposante stalen constructie is indrukwekkend!

Voor wie graag wat meer van dit unieke gebouw wil zien en horen: elke woensdag om 11.00 uur nemen de Stadsgidsen bezoekers mee om het verhaal van de Maagd, van religieus verleden tot schouwburg, te vertellen. Voor de bezoeker ook een unieke kans om een kijkje te nemen achter de schermen van de schouwburg. Rondleidingen op aanvraag op andere tijden zijn ook mogelijk.

Voor meer informatie en het reserveren van tickets zie de website van de stadsgidsen: www.stadsgidsen-bergenopzoom.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief