Werk van Marieke Samuels.
Werk van Marieke Samuels. Foto: Marieke Samuels

Achter de voordeur van de OAR 2019

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Het werk van kunstenares Marieke Samuels is inmiddels al een tiental jaar bekend. Tekenen is voor haar vanzelfsprekend en ze is ook zeker niet de eerste in haar familie die voor het bestaan van kunstenaar heeft gekozen. Toch schaart ze zich onder de autodidacten, hoewel ze les heeft gehad van goede portretschilders en bekende kunstenaars, zoals Hans Innemee en Rainier Boidin.

Ze heeft een vast thema namelijk het vrouwelijk gezicht. Al haar hele leven heeft ze hiervoor een grote fascinatie. Gedurende haar carrière is haar werk steeds meer geabstraheerd. De gezichten die ze laat zien zijn nog steeds heel fotografisch. Er wordt daarom ook regelmatig gevraagd of er foto’s in haar schilderijen zijn verwerkt, maar alles is met de hand getekend en geschilderd. De combinatie van abstractie met het portret is een hele moeilijke discipline en wordt vaak onderschat. Maar door haar aangeboren talent, grote discipline en bedreven leermeesters heeft ze dit zich eigen kunnen maken. Kenmerkend is dat ze de vrouwen in haar schilderijen sereen, maar toch ook verleidelijk weet weer te geven. Juist dit maakt haar werk heel herkenbaar.

In haar werk op doek gebruikt ze voornamelijk acrylverf, soms ook diverse materialen, zoals potlood, krijt en papier. Het formaat varieert van heel klein tot groot. Het werk is veelal kleurrijk en dynamisch en toch is er sprake van een pose en verstilling. Deze tegenstrijdigheid maakt het werk interessant.

Haar werk is al op veel plaatsen te zien geweest in Nederland, België en Amerika en zelfs India.

Naast zelf schilderen geeft ze les in portret tekenen aan volwassenen. Dit gebeurt in kleine groepjes. De sfeer is ontspannen en gezellig. Het gaat vooral om het leren kijken. Ook andere zaken zoals compositie, kleur en dieptewerking komen in haar lessen aan bod.

Komende 13–14 en 15 september bent u van harte welkom op de Antwerpenlei 123 te Etten-Leur om het werk van Marieke te bekijken. Bij belangstelling bezoek haar website: www.mariekesamuels.nl of facebook/ instagram.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief